Українські вчені отримали Шнобелівку з фізики. Вони вивчали вплив вібрацій на черв’яків

Цього року комітет Шнобелівської премії відмітив дослідження українських вчених – фізика Івана Максимова і математика Андрія Потоцького. Про це повідомляє «Українська правда».

Вони вивчали вплив вібрацій на живих земляних черв’яків. Виявилося, що черв’яки реагують на вібрації подібно до крапель води. Детальніше про дослідження можна прочитати тут.

В описі дослідження говориться, що вчені протестували вплив вібрацій на чотирьох видах земляних черв’яків. У підсумку вони з’ясували, що вертикальні вібрації призводять до того, що в хробаків виникають субгармонічні хвилі Фарадея (хвилі на поверхні рідини, які з’являються при вібрації ємності).

Це, в свою чергу, може пояснюватися тим, що у черв’яків є гідростатичний скелет з гнучкою шкірою, яка заповнює рідиною порожнину тіла.

Шнобелівську премію (Ig Nobel Prize), що пародіює «Нобелівку», роздають вченим з 1991 року. Нею відзначають найбезглуздіші і смішні наукові дослідження в світі. Вона проходить під девізом: «Відзначаємо досягнення, які спочатку смішать людей. А потім змушують задуматися».

Серед її лауреатів різних років: лікування хвороб за допомогою піци, аналіз квадратних віходів вомбатів, гіпотеза про те, що коти – це рідина.

Джерело: ain.ua

You may also like...