Нейромережа знаходить в натовпі людей без масок. Серед творців – українці

Компанія Hlab.AI розробила нейросеть, яка може знаходити в натовпі людей без масок, аналізуючи відеозаписи. Hlab.AI займається розробками в сфері штучного інтелекту (ШІ), у неї є офіси в Україні та Німеччині, а один з її засновників – Віталій Гончарук, засновник Augmented Pixels.

Цей сервіс працює зі звичайними камерами спостереження. Він може знаходити і запам’ятовувати обличчя людей без масок, щоб в подальшому людей можна було ідентифікувати або притягнути до відповідальності. Він працює так:

https://www.youtube.com/watch?v=hiwguk_Ob7g

Як Гончарук розповів AIN.UA, сервіс розпізнавання осіб без масок – це точкове рішення, компанія займається більш широкими завданнями, робить бізнес-ШІ. Такий сервіс може, наприклад, використовуватися в компанії, яка хоче простежити, щоб її співробітники не порушували режим носіння масок на підприємстві.

За словами Гончарука, сервіс досить точний, щоб в подібних завданнях на 80% відмовитися від ручної обробки відео, а в системах, де є бази даних фотографій – на 90%.

«У нас немає мети доводити цей показник до 99,99%, вже зараз його якості досить для використання. У будь-якому випадку, остаточне рішення і відповідальність в таких системах – за людиною, ми не хочемо його підміняти в таких важливих питаннях», – каже співзасновник компанії.

За його словами, сервіс не будуть використовувати для ліцензування в Україні через складнощі з законодавством. Але команда веде переговори з держсектором інших країн, де є така можливість.

«Я – не прихильник «цифрового контролю», але в разі епідемій тільки ряд таких та інших заходів може дозволити обійтися без відкату в кам’яний вік», – каже Гончарук.

Джерело: ain.ua

You may also like...