Поступ команди МОН на зміцнення системи освіти і науки України: наука та інновації

Міністерство освіти і науки України продовжує серію бліц-публікацій про роботу нової команди МОН на зміцнення системи освіти і науки України. У п’ятому блоці йдеться про наукову сферу та інновації.

РОЗПОЧАТО АКТИВІЗАЦІЮ ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВИХ ПАРКІВ (ЗАКОНОПРОЄКТ)

На засіданні Уряду схвалено розроблений Міністерством проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків».

Метою документа є підвищення ефективності інноваційної діяльності наукових парків та комерціалізації результатів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок. Міністерство вважає за необхідне надати закладам вищої освіти і науковим установам справжню автономію щодо створення наукових парків і виключити можливу корупційну складову в цьому процесі.

МОН розробило законодавчі зміни, які дозволять науковим паркам працювати ефективно та мати реальні результати діяльності.

Зокрема, передбачається розбудова дослідницької та інноваційної інфраструктури, стан якої забезпечує створення та впровадження (комерціалізацію) вченими та суб’єктами інноваційної діяльності результатів їхніх досліджень та розробок.

Також пропонується передбачити певні гарантії для ефективного розвитку наукових парків із врахуванням інтересів закладів вищої освіти та наукових установ.

Законопроєкт був розроблений відповідно до пріоритету 13.5 «Розвиток науки та інновацій» Програми діяльності Кабінету Міністрів України та  буде переданий до Верховної Ради України для розгляду й ухвалення  рішення.

НАПРАЦЬОВУЮТЬСЯ ПЛАНИ РЕФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА ГАЛУЗЕВИХ АКАДЕМІЙ НАУК

Наразі Міністерством освіти і науки України створені робочі групи з реформування Національної та галузевих академій наук. До них залучені представники академій наук, закладів вищої освіти, Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій та громадськості, заінтересованих центральних органів виконавчої влади та народні депутати України.

Робочі групи розробляють і подадуть Міністерству узгоджені Плани заходів з реформування Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України та Національної академії педагогічних наук.

ПРОДОВЖУЄТЬСЯ ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА У СФЕРІ ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ (ЗАКОНОПРОЄКТ)

МОН розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання діяльності у сфері трансферу технологій», який наразі перебуває на фінальній стадії погодження із центральними органами виконавчої влади.

Створення законодавчих умов для впровадження розробок ЗВО та науковими установами на ринку є нагальною потребою.

Схвалення законопроєкту дозволить запровадити державну підтримку у сфері трансферу технологій, а також уніфікувати умови укладення договорів про трансфер технологій.

Досягнути цього пропонується шляхом надання доступу до економічної і патентної інформації з іноземних джерел та баз даних, запровадження механізму здійснення закордонного патентування за кошти державного бюджету на конкурсній основі, визначення особливостей закупівлі  технологій за бюджетні кошти, спрощення умов укладання договору про трансфер технологій, запровадження надання субсидій проєктам високотехнологічного виробництва, що реалізуються за участю  наукових установ або ЗВО.

ПРОДОВЖЕНО ТЕРМІН ДІЇ ВСІХ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ВЧЕНИХ РАД (НАКАЗ МОН)

Здобувачі наукових ступенів кандидата чи доктора наук зможуть захистити свої доробки та отримати відповідні дипломи до 15 травня 2021 року. Відповідний наказ розміщено на сайті МОН.

Міністерство освіти і науки України своїм наказом продовжило термін дії всіх спеціалізованих вчених рад. Відповідному рішенню передувало внесення змін до Закону України «Про вищу освіту».

Також Уряд дозволив спеціалізованим вченим радам проводити засідання в режимі відеозв’язку.

РОЗРОБЛЕНО КОНЦЕПЦІЮ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ Е-ІНФРАСТРУКТУР ДО 2023 РОКУ (ПРОЄКТ РОЗПОРЯДЖЕННЯ КМУ)

МОН надіслало на погодження до центральних органів виконавчої влади проєкт Концепції реалізації державної політики розвитку українських е-інфраструктур до 2023 року.

Основним завданням е-інфраструктур є отримання, зберігання, управління та інтеграція наукових даних, їх глибинний аналіз, візуалізація, послуги обчислення та комунікації, а також інші послуги опрацювання інформації, які надаються в інтернеті.

Зважаючи на те, що це завдання є універсальним і не обмежується лише окремою галуззю знань, діяльність е-інфраструктур може бути корисною для розвитку будь-якої наукової дисципліни.

Запровадження вищезгаданого проєкту сприятиме реалізації державної політики у сфері українських е-інфраструктур.

ВПЕРШЕ ЗА 20 РОКІВ ЗБІЛЬШЕНО ОБСЯГ ВИПЛАТ УКРАЇНСЬКИМ ПОЛЯРНИКАМ

30 вересня 2020 року ухвалена постанова «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 січня 2000 року №140 «Про оплату праці, гарантії та компенсації для працівників, які направляються для роботи на антарктичну станцію «Академік Вернадський».

Згідно з документом вперше за 20 років обсяг оплати праці (добові) українським полярникам збільшено у 2,5 раза. Ухвалені Урядом зміни також враховують суворі кліматичні умови поточного та наступного років, спричинені пандемією коронавірусу.

Дія постанови поширюватиметься і на чинний склад 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ), яка наразі несе полярну вахту на станції «Академік Вернадський», і на склад майбутньої 26-ї УАЕ.

Джерело: МОНУ

You may also like...