Український фонд стартапів провів тринадцятий Pitch Day

3 жовтня Український фонд стартапів провів тринадцятий Pitch Day. Захід відбувся у офлайн форматі на території інноваційного парку UNIT.City. Із презентаціями (пітчами) виступило 10 стартапів. Всі з них на етапі seed (претендують на державне грантове фінансування у розмірі 50 000 доларів кожен).

Захід розпочався з привітання від заступник Міністра молоді та спорту України з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Віталія Лаврова, який розповів про перший спільний проєкт Фонду та Міністерства – хакатон:

Говорячи про Український фонд стартапів, мені прийшла на думку така метафора. Мабуть, всі бачили картинку: «Легені курця та легені здорової людини». Так ось USF – це державний проєкт здорової людини. Коли ми запропонували співпрацю, то працівники фонду дуже швидко відгукнулися, ми обговорили як можемо бути корисними один одному. Нашою точкою дотику стали спортивні стартапи. Була думка зробити окремий пітч день з цими проектами, але їх виявилося недостатньо. Так, з’явилася ідея «прокачати» цю сферу і зробити Sport and Entertainment Hackathon, який відбудеться 30 жовтня – 1 листопада. Він буде присвячений таким темам: спорт, кіберспорт та спортивні розваги. Тож долучайтесь! І я сподіваюсь, що в найближчому майбутньому ми зможемо провести Pitch Day (і не один) саме для спортивних стартапів”.

Команди підтримав Єгор Чернєв, заступник Голови комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації:

Ще декілька років тому якщо й говорили що треба змінювати цифрову та IT –cферу, то тільки в бізнес-колах. Пройшов час і з’явилася невелика команда людей, яка вперше написала digital agenda України – таку собі дорожню мапу дій, які потрібно зробити державі, щоб цифро візуватися, стати більш розвинутою в цифровій економіці. Потім ентузіасти писали стратегії розвитку інноваційної економіки. І ось нарешті це почало втілюватися в життя, так з’явилося Міністерство цифрової економіки з питань цифрової трансформації. Стартапи є однією з найважливіших складових: ви створюєте не просто продукти, це продукти з високою доданою вартістю, тож ви створюєте майбутнє України! Ми прагнемо щоб інновації в сфері IT перетворили нашу ресурсну економіку у високотехнологічну. Флагманським проектом нашого комітету та Мінцифри є «Дія Сity», перевагами якого є особливий режим оподаткування, а саме знижені податки на фонд оплати праці, знижені відсотки на податок на прибуток, спрощені умови для працевлаштування співробітників, захист від неправомірних дій правоохоронних органів. Ми прагнемо створити максимально комфортні умови не тільки для українських компаній, але і зарубіжних. Ми хочемо, щоб успішні компанії залишалися в Україні, щоб тут реєструвалися права інтелектуальної власності і щоб тут зростали єдинороги, а Україна ставала високотехнологічною!

Про можливості фінансування для стартапів, які перетнули етап seed у своїй презентації розповів Олександр Романішин, заступник Міністра економіки, торгівлі та сільського господарства:

Відтепер українські підприємці зможуть звернутися в банк щодо обслуговування своїх кредитних ліній і держава частково компенсує відсоткові ставки за кредитом у гривні

Завдяки проєкту Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями» можливо отримати до 30% державної підтримки від планового обсягу інвестицій у вигляді: звільнення від сплати окремих податків та зборів/ звільнення від оподаткування ввізним митом / надання права на користування земельною ділянкою / забезпечення об’єктами суміжної інфраструктури.

Існує експортно-кредитне агентство, яке може 1) страхувати ваші ризики, коли ви заключаєте контракти з іноземними партнерами; 2) давати банківські гарантії при виконанні зовнішньоекономічних зобов’язань та проведенні міжнародних тендерів; 3) надавати перед експертне фінансування.

Рада експортерів та інвесторів при МЗС проводитиме регулярні онлайн-брифінги за участі послів України та представників українського бізнесу, де можна проконсультуватися щодо особливостей виходу на іноземні ринки. Слідкувати за новинами можна тут: rei.mfa.gov.ua  або тут facebook.com/REI.MFA.Ukraine.”

Урочисту частину завершив керівний партнер Unit School of Business Артем Макеєв, який разом з директором Фонду Павлом Карташовим підписали меморандум про початок співпраці:

В нас разом з Українським фондом стартапів схожі місії – розвивати підприємництво. Ми з Павлом працюємо на одному поверсі вже рік і мені здається, що наше об’єднання було лише питанням часу, оскільки ми розділяємо спільні цінності. Наша школа точно буде корисною для команд стартапів, тому що пропонує якісну та релевантну для стартапів освіту за найсучаснішими світовими практиками”.

Хто оцінював?

  • Катерина Дегтяр. Директорка підрозділу Startup Grind Kyiv.
  • Олександр Рябцев. Засновник Startup.In.UA.
  • Андрій Зінчук. Керуючий директор Demium.
  • Михайло Халецький. Старший інвестиційний аналітик Simpact VC.
  • Андрій Гулий. Головний аналітик Indax.
  • Максим Бешлєул. Засновник та CEO компанії MedicalLife.
  • Ганна Толстанова. Начальник науково-дослідної частини та професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Основними критеріями оцінки проектів на стадії seed є: команда, ринок, продукт, доцільність фінансування, стратегія. В кожній категорії максимум – 5 балів (сумарно максимум 25). Прохідний бал для рекомендації Наглядовій раді щодо надання гранту складає 15 балів.

Результати

За результатами оцінок Конкурсної комісії було сформовано наступний рейтинговий список стартапів (від найвищого балу до найнижчого):

  1. Outloud.ai. Платформа, що дозволяє компаніям в сфері гостинності автоматизувати голосові комунікації з клієнтами використовуючи штучний інтелект.
  2. Esper Bionics. Esper Bionics розробляє біонічний протез руки нового покоління та хмарну платформу як сервіс, що навчає протези звичкам користувача, покращуючи керування.
  3. IGnation. Веб-додаток для органічного розвитку та монетизації профайлів в соціальних мережах. Заробляти гроші в Інстаграмі ще ніколи не було так легко.
  4. Erudito. Мобільний додаток, який перетворює навчання у молодшій школі на гру.
  5. WheelKinetic. Революційний компактний скутер для міста. Ваш персональний помічник, який завжди можна взяти з собою, і скористатися ним саме тоді коли він потрібен.
  6. xOffice. Технологічна платформа (PropTech маркетплейс) для прямої оренди офісної нерухомості, що керує процесом оренди та купівлі від заявки до угоди. Завдяки сучасній технології безпечного обміну контактами, ми надаємо можливість орендарям напряму взаємодіяти з власниками приміщень, швидко обирати приміщення та легко входити в процес оренди.
  7. MAFIN. Інструмент контролю і масштабування для малого і середнього бізнесу в який включені всі необхідні функції з управління бізнесом.
  8. MeteoControl. Іншур тек компанія, яка допомагає аграріям та іншому бізнесу страхувати погодні умови за допомогою супутникових метеоданих.
  9. Reelly.io. Digital платформа, що допомагає знайти ефективного та відповідального ріелтора, під свої цілі в будь якій точці світу. Бізнес модель – market network.
  10.  Apiway. Платформа-маркетплейс софтів, де ви можете обрати софт, а потім безкоштовно налаштувати безліч інтеграцій між цими хмарними софтами без програміста, в два кліка.

На засіданні Наглядової ради Фонду, яке відбудеться найближчим часом, буде прийнято рішення, які саме стартапи отримають грантове фінансування.

Джерело: usf.com.ua

You may also like...