GeoStorm – стартап з українським корінням, що працює над точними прогнозами погоди

Компанія GeoStorm Technology з офісами в Ізраїлі і Україні працює над технологією точного прогнозування погоди. Нещодавно команда стартапу потрапила в акселератор MassChallenge в Бостоні і працює над залученням інвестицій.

Редактор AIN.UA розповідає про проєкт.

Що робить GeoStorm?

Компанія GeoStorm Technology заснована в 2020 році. Вона відокремилася від ізраїльського розробника IoT-рішень Carpe Diem Solutions з українськими та ізраїльськими засновниками. Засновники компанії – Олег Дрижак, Геннадій Жуга і Андрій Семеняка (останні два кофаундера – старші наукові співробітники та фахівці в радіоелектроніці університету ХНУРЕ). У неї є офіси в Тель-Авіві і R & D в Харкові, в команді працює 13 осіб.

Над чим працюють?

Компанія працює в сфері прогнозу і контролю клімату. Вона розробляє технологію, яка дозволяє розпізнавати екстремальні погодні явища в реальному часі.

За словами розробників, робить це з високою точністю: зчитування швидкості руху метеоутворень + -0,1м / с, час визначення ключових параметрів в межах однієї хвилини.

Як розповідають в компанії, тільки в 2019 році зміна клімату стала причиною 409 стихійних лих у світі, які завдали збитків в $ 232 мільярда. Багато великих хайтек-компанії зацікавлені в розробках цієї сфери.

Google оголосила про свої плани запустити технологію з новими моделями ШІ, що дозволяє миттєво прогнозувати погоду; IBM анонсувала вихід сервісу IBM Weather Signals, що працює на базі своєї системи ШІ Watson і призначеного для бізнес-планування.

Як редакції AIN.UA розповів Олег Дрижак, компанія розробляє і продає модуль DSP (digital signal processing), з встановленими алгоритмами ALFA. Такі модулі встановлюються в радари, якими вимірюють погоду метеостанції, морські судна, авіаційні служби і т.д.

Такі алгоритми забезпечують:

  • відсіювання шумів, які заважають точно зчитувати опади і швидкість вітру (наприклад, перешкоди від вишок 5G і LTE);
  • швидку обробку даних радарів;
  • визначення точної області метеоявищ: наприклад, фермер на підставі таких даних зрозуміє, якому з його полів загрожує град, а якому – ні.

«Прогнозування погоди робиться складними обчислювальними моделями і суперкомпьютерами, куди передаються дані з радарів і обробляються до 6 годин. Ми ж робимо це буквально відразу на материнській платі, роблячи модернізацію радара замовникам», – пояснює співзасновник.

Дані з цих радарів обробляються системами штучного інтелекту, над якими також працює команда стартапу.

На чому планують заробляти?

За словами співзасновника проєкту, перший заробіток компанії – продаж DSP-модулів з алгоритмами, які інтегруються в софт замовника і його суперкомп’ютери (якщо є).

Команда подалася на участь в акселератор MassChallenge, враховуючи результати його випускників: 89% ще активні або зробили екзит, понад $ 6 млрд залучених інвестицій, $ 3 млрд виручки.

«Цілі, які ми ставимо на період програми: перевірка ціннісності пропозиції і бізнес-моделі, розвиток продажів і партнерств, залучення експертів в команду», – розповідає співзасновник.

Зараз стартап веде пілотні випробування своєї технології з метеостанціями в Ізраїлі та Європі і погодної платформою ClimaCell, а також – переговори з виробниками радарів.

Джерело: ain.ua

You may also like...