Як підготувати проєкт до залучення інвестицій і що слід про них знати

У колонці для AIN.UA Дарина Кастіна, юрист компанії BEadvisors, розповідає, що представляють собою інвестиції в бізнес і на що потрібно звернути увагу власникам при їх залученні.

Отримуючи інвестиції від венчурних фондів, бізнес-ангелів чи просто громадян, які мають розуміти наступне:

  • Фінансування надається в готову юридичну структуру. Кошти перераховуються на банківські рахунки підконтрольної юридичної особи. Юрисдикція такої компанії повинна підходити й інвестору. Наприклад, американські інвестори навряд чи перерахують інвестиції безпосередньо в компанію, зареєстровану в Україні / Білорусі або офшорних країнах).
  • Як правило інвестиції перераховуються не за один раз, а сума розбивається на транші, отримання яких прив’язується до термінів виконання певних завдань в проєкті. Таким чином, якщо компанія не буде виконувати поставлених завдань, або витрати йдуть в неузгоджених напрямках, то всеі такі оплати можуть зупиниться.
  • Інвестиції в розвиток проєкту є цільовими – тобто повинні бути використані для досягнення конкретних завдань.

Також інвестиції бувають різних видів й, іноді, можуть бути не тим, чим здаються на перший погляд.

  1. Боргове («Loan»). Таке інвестування є звичайною позикою, тільки кредитором виступає не банк, а інша компанія або фонд. В такому випадку в договорі прописується термін повернення, умови, а також відсотки, які будуть нараховані на суму позики. Інвестор не розраховує отримати від компанії нічого іншого, крім як свої гроші з плюсом.
  2. Конвертований займ («Convertible loan»). По суті це боргові інвестиції з правом на акції в разі неповернення позики. Відповідно до такого договору інвестор надає компанії позику, яка може бути конвертована в акції компанії. У договорі Convertible loan встановлюються такі умови:
    • Сума позики і відсотки, які будуть на неї нараховуватись;
    • Термін погашення та умови дострокового погашення;
    • Умови конвертації суми боргу в акції компанії – клас акцій, які будуть надані інвестору і вартість конвертації. Кількість акцій буде залежати від знижки, яка надається інвестору й інших чинників, встановлених в договорі. Таким чином за ризики, понесені інвесторам при фінансуванні проєкту на початковій стадії він отримає більшу частку при наступному раунді інвестицій в порівнянні з іншими інвесторами.
  3. Інвестиція в обмін на акції. Саме при цьому виді інвестування і з’являється таке поняття як «оцінка проєкту». Як правило, кошти залучаються в проєкт від спеціалізованих фондів – Venture capital (VC). Наприклад, компанія отримує інвестицію в розмірі $ 200 тис. в обмін на 10% акцій компанії, таким чином компанія була оцінена в $ 2 млн.

Варто звернути увагу, що на цьому етапі проводиться Due Diligence проєкту, який включає перевірку юридичної особи, корпоративних документів, фінансової звітності, особистості засновників і директорів, активів компанії, в тому числі інтелектуальної власності, що є основним активом при інвестуванні в IT-проєкти.

Основний договір про надання інвестування є фундаментальним документом, який в деталях описує порядок надання грошових коштів, їх цільове використання, порядок управління компанією, випуск нових акцій, зміну контролю, порядок розподілу дивідендів, умови залучення нових інвесторів, наслідки ліквідації тощо.

Надання акцій інвестору може здійснюватися такими способами:

  • Продажем всіх або частини своїх акцій поточним акціонером компанії. У цьому випадку компанія не випускає нові акції і не отримує грошей від продажу – договір купівлі-продажу акцій підписується між акціонером і покупцем акцій. Таким чином гроші за продаж корпоративних прав компанії надходять на особистий рахунок попереднього акціонера.
  • Додатковою емісією акцій (як правило нового класу, які мають додаткові права по відношенню до звичайних «ordinary shares»). У цьому випадку, як описувалося вище, гроші надходять на рахунок компанії і йдуть на розвиток проєкту.

При підготовці проєкту до отримання зовнішнього інвестування необхідно чітко розуміти, яка юридична структура і активи у компанії, умови отримання і використання інвестицій, можливості подальшого управління та розвитку проєкту.

Джерело: ain.ua

You may also like...