Український стартап шукає тих, хто контактував із зараженими коронавірусом

Український стартап Traces AI представив рішення, яке дозволяє знаходити людей, які контактували із зараженими коронавірусом. Його вже використовує ряд американських компаній. Журналіст AIN.UA дізнався у засновників, як працює алгоритм.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ

Як відзначають творці, практика Contact tracing досить давня і в період пандемії коронавирусу використовується в багатьох країнах. Традиційно це відбувається наступним чином: пацієнта з підтвердженим діагнозом особисто запитують, де він був, з ким говорив і тд. З цими людьми зв’язуються і поміщають їх під карантин.

Така практика дозволяє швидко гасити спалахи хвороби, проте вона є ресурсозатратною. Дані пацієнта можуть бути неточними або спотвореними. Компанія Traces AI пропонує знаходити потенційних заражених за допомогою відео.

ЩО ЦЕ ТАКЕ

Основний продукт Traces AI – альтернатива технології Face recognition. За допомогою штучного інтелекту, алгоритм компанії знаходить людину, не акцентуючись на обличчі. У кадрі на нього накладаються біла піксельна маска. Технологія аналізує більше 2000 параметрів, враховуючи зріст, деталі одягу і тд. Для пошуку використовують дані з камер спостереження, він може зайняти від 5 до 10 секунд.

У ситуації з коронавірусом, команда модифікувала свою базову технологію і навчила відслідковувати не одну людину, а групи людей. Тепер алгоритм можна використовувати для Contact tracing. Він дозволяє виявити на відео підтвердженого носія вірусу і всіх, хто контактував з ним протягом певного часу.

ЯК ПРАЦЮЄ ТЕХНОЛОГІЯ

Компанія, яка знає про випадки зараження серед своїх співробітників, надає архів записів з камер спостереження, а також інформацію про людину з підтвердженим COVID-19. Traces AI аналізує записи і зазначає моменти контакту хворого з іншими людьми, верифікуючи їх особистості. На виході, замовник отримує «карту контактів».

За словами творців, ідею було легше реалізувати на поточних клієнтів, так як їх дані з камер вже вивантажені на сервер Traces AI. З огляду на різні технічні можливості системи і швидкість з’єднання, передача тільки від 1000 камер нових клієнтів може зайняти від 3 до 10 годин.

Так, для клієнтів з бази Traces AI від моменту передачі даних до моменту повернення результатів проходить менше години. Як стверджують в компанії, під кожного замовника створюється інфраструктура, яка може здійснювати пошуки в реальному часі з затримкою менше в 1 секунду. Це означає, що якщо у клієнта є 20 000 камер – система знайде потрібну людину за 2 секунди. Однак основну частину часу займає верифікація осіб, що вступили в контакт з хворим.

В ЯКИХ КОМПАНІЯХ АЛГОРИТМ ВЖЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬ

Traces AI не повідомляє, з якими компаніями співпрацює, так як працює з ними на умовах нерозголошення. Однак, представники заявили, що найбільше алгоритм ефективний на великих виробництвах.

«Такі кейси були на заводах в Техасі і Нью-Йорку. Уявімо ситуацію, коли на заводі, на якому 120 співробітників, одна людина захворіла на коронавірус. В цьому випадку є два шляхи – повністю закрити виробництво або знайти всіх, хто контактував із зараженим і відправити їх на карантин. Алгоритм Contact tracing допомагає з останнім», – розповідає Костянтин Шиш, засновник Traces AI.

ПЛАНИ

До того, як ситуація з коронавірусом переросла у всесвітню пандемію, компанія вела переговори з деякими американськими аеропортами. Однак зараз це вже не актуальна пропозиція для них: авіасполучення переважно закрито, а людина, яка прибула з-за кордону в будь-якому випадку повинна відправиться на самоізоляцію.

Поточні клієнти стартапу перейшли в режим тотального карантину. Тому Traces AI веде переговори з країнами, де технологія все ще може бути ефективною. Зокрема – з Індією.

Раніше ми писали, що Українська команда створила додаток для боротьби з коронавірусом. Але без держпідтримки розвивати його практично неможливо.

Джерело: ain.ua

You may also like...