Чим Польща так приваблива для іноземних інвесторів?

inPL Group – це польська аутсорсингова компанія, що надає послуги бухгалтерського і податкового обліку для іноземних інвесторів. Компанія має досвід роботи з підприємцями та інвестиційними проектами різного рівня, співпрацює з державними органами з обслуговування іноземних інвестицій в Польщі, є членом Об’єднання бухгалтерів Польщі і регулярним спікером на міжнародних конференціях на теми фінансів, інвестицій, бухгалтерії та податкового законодавства Польщі. Експерти з керівництва компанії діляться інформацією про можливості для бізнесу в Польщі та особливості польського законодавства.

Сергій Шаповал, засновник і керуючий inPL Group:

«За результатами дослідження Global Best to Invest 2019 Польща продовжує лідирувати в світі, посідаючи п’яте місце в списку країн з найбільш комфортним інвестиційним кліматом і найбільш широкими можливостями для бізнесу.

Про популярність ринку Польщі серед українців говорять і статистичні дані польського Центрального економічного інформаційного центру: за станом на кінець 2019 року в країні зареєстровано 10 541 компаній, в складі правління або засновниками яких є громадяни України.

Ґрунтуючись на багаторічній роботі в inPL Group, весь український бізнес в Польщі з іноземними компаніями різного рівня ми умовно ділимо на три цільові групи.

  1. Перша – великі українські компанії, які розширюють ринки збуту або реєструють бізнес в Польщі для оптимізації логістичних процесів. У Польщі такі компанії реєструють представництва, наймають штат співробітників і працюють, як правило, успішно адаптувалися до реалій внутрішнього ринку.
  2. Друга група – підприємці, які запускають бізнес з метою повної або часткової еміграції, іноді не маючи достатньо досвіду, бізнес-плану і стартового капіталу. Вони не такі успішні, хоча серед них є хороші ідеї, і деяким в результаті вдається досягти гарного прибутку.
  3. Представники третьої групи ведуть бізнес в Польщі своєрідним вахтовим методом, частина часу проводячи в Польщі і вирішуючи питання, що накопичилися, однак проживаючи в Україні, де мають подібний або інший вид зайнятості.

Незалежно від мети відкриття бізнесу в Польщі всіх їх об’єднує бажання розвиватися і заробляти більше, а завдяки комплексній державній підтримці малого і середнього бізнесу Польща є лідером в Європі щодо поліпшення роботи підприємців ».

Захар Матійченко, керуючий партнер inPL Group:

«Ми уважно стежимо за всіма змінами в законодавстві Польщі, спрямованими як на подальше відкриття ринку Польщі для іноземних інвесторів, так і на підтримку внутрішніх бізнес-процесів, і відзначаємо значний прогрес позитивні зміни.

У 2019 року в польський в «Закон про податок на прибуток» були внесені істотні зміни в частині розміру ставок податку, що значною мірою вплинуло на малий і середній бізнес:

  • 19% – загальний податок на прибуток;
  • 9% – пільгова ставка податку на прибуток для платників податків, чий дохід в податковому році не перевищував суми в злотих, еквівалентної 1200 000 євро в перерахунку відповідно до середнього курсом євро Національного Банку Польщі в перший робочий день нового податкового року та округленої до 1000 злотих.

За даними Міністерства фінансів Польщі майже 2 млн платників податків країни звільнені від сплати податку з доходів фізичних осіб. Це молоді люди до 26 років, які працюють за трудовим або цивільно-правовим договором.

Доходи молодих підприємців не оподатковуються на рівні першого податкового порога – до 85 529 злотих. Доходи вище зазначеної суми оподатковуються відповідно до податкової шкалою.

Хороші новини підготував уряд Польщі і для програмістів. З середини 2019 року прибуток, пов’язану з наданням послуг, в ціну яких включено право на використання даного продукту, зараховують до прибутку від діяльності з правом передачі авторських прав, що дозволяє компаніям використовувати преференційні ставку податку на прибуток 5%. Ця послуга називається IP Box. Слід зазначити, що в 2019 році в Польщі зареєстровано 358 компаній, заснованих українцями, які працюють на ринку ІТ.

Зниження ставки податку на прибуток використовується в Польщі і для компаній, пов’язаних з інноваційними технологіями (B + R), – пільга Innovative Box.

Особливу увагу приділяють в Польщі захисту прав бізнесу і боротьбі з нелегальними схемами роботи. З 1 вересня 2019 року в країні ввели так званий «білий список» платників податків, який дозволяє перевірити потенційного ділового партнера і знизити ризик податкового шахрайства. «Білий список» платників податків створений на основі вже існуючих списків і включає в себе дані про податковий статус юридичної / фізичної особи протягом періоду до 5 років.

Також в зв’язку з тим, що польсько-українська зовнішня комісія з автомобільних перевезень істотно знизила квоту дозволів на міжнародні перевезення для українських транспортних компаній, в 2020 році очікується істотне збільшення реєстрацій транспортних фірм в Польщі громадянами України. Станом на 2019 рік українці в Польщі зареєстрували 822 транспортних компанії.

Вільні економічні зони

До недавнього часу офіційно в Польщі існували 14 вільних економічних зон, виключно в рамках яких підприємці могли отримати податкові пільги. У червні 2018 був прийнятий закон про підтримку іноземних інвестицій, що розширює межі зон до меж країни – з того часу вся Польща стала вільною економічною зоною.

Що це означає на практиці?

Новий закон регулює механізми заохочення підприємців, які збираються відкривати бізнес в Польщі, і дозволяє їм скористатися державною підтримкою. Підприємці можуть отримати підтримку держави на термін від 10 до 15 років в залежності від розміру державної підтримки в регіоні: чим вище рівень безробіття і менш розвинена інфраструктура – тим розмір державної допомоги вище.

Як це працює?

Щоб скористатися державною підтримкою для бізнесу в Польщі підприємець повинен виконати відповідні вимоги, як кількісні (мінімальна сума інвестицій залежить від рівня безробіття в регіоні), так і якісні (внесок в інфраструктуру регіону, співпраця з кластерами, науково-технічними інститутами тощо) . Якщо всі умови виконані, підприємець отримує від держави звільнення від сплати податку на прибуток, розрахований в процентному співвідношенні з власними витратами і звільнення від податку на нерухомість.

Всі зміни в законодавстві Польщі спрямовані не тільки на залучення в країну великих продуктивних інвестицій і створення центрів логістичних послуг, а й для підтримки розвитку малого та середнього бізнесу. Кожен бажаючий зареєструвати компанію в Польщі і працювати в умовах відкритих європейських ринків може розраховувати на підтримку держави, правовий захист і якісне аутсорсингове обслуговування від зовнішніх профільних компаній. inPL Group є однією з таких компаній.

Джерело: ain.ua

You may also like...