Науковець розказав, як підвищити продуктивність пшениці
20 млн т азоту у світі використовується як добрива, з них 60% – у виробництві зерна. При цьому ефективність використання азоту, за даними FAO у 2016 році, не перевищує 33%. На певному етапі пшениця припиняє реагувати на підвищення норм азоту.
Найбільший урожай пшениці в Україні отримали у 2009 році — 13,2 т зі 136 га, це був сорт «Фаворитка». Останніми роками рівень рентабельності вирощування пшениці скоротився майже до нуля. Про це розказав Віктор Швартау, завідувач відділу фізіології живлення рослин Інституту фізіології і генетики рослин НАН України, під час VIII Київського агрохімічного форуму. Головним чинником для підвищення урожайності пшениці є ефективність використання азоту. А основою для ефективного використання елементів живлення є кислотність ґрунту. Вузьке місце — це завжди фосфор, є лише вузький інтервал рН, в якому засвоєння цього елементу найбільш продуктивне. При переході в іншу зону рН, відбувається різка зміна ефективності, не лише фосфору, а й інших елементів. Головним трендом високої продуктивності зернових є азот.
«Ми звикли до того, що це головне, це головні кошти, і фактично нічого іншого в системі живлення України не розглядається через економічні чинники. Проте сучасні короткостеблові сорти пшениці нечутливі до зростання доз мінеральних добрив. «Це не потрапляє у підручники. І до цього часу ми намагаємося підвищувати продуктивність зернових колосових нарощуванням доз азоту. Це шлях в нікуди», — наголосив вчений.