В Україні почали виробництво власного штучного м’яса: все про стартап Eat Me Аt

Українська компанія Eat Me At почала виготовлення рослинного м’яса у вигляді фаршу, яке за смаковими властивостями абсолютно не відрізняється від класичної м’ясної продукції.

Мета компанії – створити рослинне м’ясо, яке за смаком буде ідентичним тваринному, а за складом – чистіше і корисніше. Автор стартапа Андрій Черуха разом із провідними фахівцями розробляв технологію виробництва нового продукту близько двох років, розповідає Mind.

Як народилася ідея?

“У США майже 10 років тому почали розробляти м’ясо на основі рослин. У 2018 році, коли його вже можна було придбати в супермаркетах і спробувати в місцевих ресторанах, я поїхав в Америку з метою спробувати і привезти зразки в Україну. За два роки, починаючи з 2018, я познайомився з десятками технологів з різних країн, ми зробили сотні тестів, рецептур фаршу, виробили власні технології виготовлення, перш ніж досягти продукту, який нам повністю сподобався”, – розповідає автор стартапа Андрій Черуха.

Що потрібно знати про продукт?

Рослинний фарш від Eat Me At:

  1. Підходить для веганів і вегетеріанців, але створений для людей, які люблять м’ясо.
  2. Не містить ГМО, антибіотиків і шкідливих жирів.
  3. Екологічний продукт: не є причиною викиду парникових газів, не вимагає великої кількості води і зерна, не забруднює територію, на якій проводиться.

“Ще з університетських часів я не раз практикував вегетаріанство, але максимум мене вистачало на один рік. Напевно, тому, що м’ясо для мене – це смачно, і воно занадто сильно інтегровано в наше повсякденне життя. Але те, яким чином таке м’ясо видобувається, завжди було для мене неприйнятно. Є безліч речей, які людство згадує, як темну пляму історії. Нам соромно за доставлені утиски інших, рабство. І судячи з розвитку цивілізації і зародження цінностей, вже через кілька десятиліть нам так само буде соромно за жорстоке поводження з тваринами, за шкоду екології – тільки заради смаку їжі”, – додають виробники українського рослинного м’яса.

Які інгредієнти входять до складу рослинного фаршу виробництва Eat Me At?

Секретами рецептури поділився засновник стартапу Андрій Черуха. Він розповів, що рослинний фарш складається з:

  • основи – текстурованого соєвого білка;
  • дріжджових екстрактів, багатих білками і вітамінами групи В – саме вони відповідають за смак штучного м’яса;
  • мінералів Коджі, які видобуваються природним шляхом з міцелію Коджі (різновид грибів, який часто використовується в азіатській кухні для бродіння і ферментації продуктів);
  • метилцелюлози, яка необхідна для скріплення фаршу в стабільну масу;
  • кокосової та соняшникової олії, які забезпечують необхідний рівень жирності;
  • соку буряка і натурального барвника, зробленого з карамелі, що додає м’ясу необхідний колір.

Скільки коштує інноваційне м’ясо?

Виробники відзначають, що упаковка продукту вагою 350 грам коштує 160 грн. До того ж при оптових обсягах замовлень покупцям пропонуватимуть знижки.

 

Джерело: innovation.24tv.ua

You may also like...