В Україні презентували вітчизняну тест-систему для діагностики коронавірусу

Набір зможе визначити 100% специфічних вірусних РНК з трьома генами.

На Другому національному форумі вчених-мікробіологів, імунологів, алергологів і фахівців клінічної медицини, який відбувся в Харкові, представили тест-систему для діагностики COVID-19 українського виробництва. Про це повідомляє “Укрінформ“.

– Серед інших досягнень вчених увагу привертає розробка фахівців одеської фірми ПП “СІМЕСТА”. Це тест-система для детекції, тобто, виявлення РНК коронавірусу SARS-COV-2. Вона заснована на наборі реагентів, які працюють в режимі реального часу (PCR- REAL-TIME-SARS-CoV-2), – розповів директор інституту, доктор медичних наук, професор Валерій Мінухін.

Так, дана система дозволяє виділити 100% специфічних вірусних РНК з трьома генами – з крові, слини і фрагментів тканин або клітин. Для порівняння, більшість існуючих на сьогодні наборів діагностують 1-2 гена, що знижує ефективність дослідження.

За словами Мінухіна, презентована тест-система розроблена відповідно до вимоги ВООЗ і дотримуючись рекомендацій МОЗ.

На початку вересня головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив про те, що в Україні працюють над розробкою тест-системи, що дозволяє з першого зразка визначати, на що хворий чоловік – на грип, парагрип або COVID-19. За його словами, Міністерство охорони здоров’я вже направило вченим замовлення на ці тести. Тим часом вчені пообіцяли зробити тест-систему, яка буде визначати різні види вірусів.

Джерело: kp.ua

You may also like...