Вчені Львова виграли гранти на розробку вакцини від коронавірусу та антибіотика нового покоління

В Україні 29 років не отримували гранти такого рівня.

Голова Львівської обласної державної адміністрації заявив, що вчені Львова займуться розробкою вакцини від COVID-19 і створенням антибіотика нового покоління. Про це Максим Козицький написав в Facebook.

– Львівські вчені виграли грант на розробку вакцини проти коронавірусу. А ще – на створення антибіотика нового покоління! Розмовляв щойно з директором Інституту біології клітини НАН України, професором Андрієм Сибірним та його заступником, доктором біологічних наук Костянтином Дмитруком. Вчені представили свої проєкти на конкурс Національного фонду досліджень України. А вчора дізналися про перемогу, – повідомив Козицький.

Дмитруку пообіцяли виділити 5,1 мільйона гривень на розробку нового антибіотика, а Сибірному – 10 мільйонів гривень на розробку вакцини від SARS-CoV-2. Дмитрук хоче перемогти стійкі до антибіотиків мікроорганізми, а Сибірний – отримати дріжджові продуценти вірусних білків, а далі – випробувати їх на тваринах.

– Законодавство України забороняє ввозити з-за кордону трансгенних тварин, а тільки на таких можна тестувати вакцину. Мабуть, вчені виконають цю частину роботи у співпраці з європейськими колегами, – зазначив Козицький.

На сайті ЛОДА процитували, що сказали вчені про свої завдання.

– У контексті боротьби з коронавірусом важливим питанням також є застосування антибіотиків, адже відомо, що при підозрі на Covid-19 призначають кілька типів антибіотиків, щоб запобігти розвитку супутніх бактеріальних інфекцій, – зазначив Дмитрук. – Не дивлячись на успіхи в використанні антибіотиків, при їх тривалому використанні бактерії знаходять механізми захисту, набуваючи резистентність. Відбувається постійна “гонка озброєнь” між бактеріями і протимікробними препаратами, в якій люди повинні бути на крок попереду.

За словами Дмитрука, пошук нових антибіотиків – одна з головних задач молекулярної генетики, біотехнології і медицини.

– У розвинених країнах створення нового антибіотика коштує більше мільярда доларів, а окупність таких препаратів – кілька десятків років. Фармацевтичним компаніям не вигідно за таке братися, тут важлива підтримка держави, – підкреслив вчений.

Сибірний пояснив, що його робота пов’язана з реакцією коронавірусу на антитіла – імунні клітини, які ведуть боротьбу з інфекцією.

– Існує так званий феномен антитілозалежного посилення інфекції, який полягає в посиленні інфекційного процесу в присутності антитіл, специфічних до білку “корони” SARS-CoV-2. Ми врахували цей досвід у своїй роботі і для отримання антитіл мали намір використовувати різні частини білка “корони” щоб уникнути зазначеного феномена. Напрацьовувати фрагменти вірусних білків будемо на дріжджах, адже це швидше і дешевше, ніж на тваринних клітинах, – розповів Сибірний.

Глава області підкреслив, що в Україні вчені вперше за 29 років виграли гранти світового рівня.

– Спасибі працівникам Інституту, всім вченим Львівщини за потужні наукові розробки. За те, що працюєте і живете в Україні, незважаючи на привабливі перспективи за кордоном, – подякував Козицький.

Джерело: kp.ua

You may also like...