Вчені з Австралії придумали спосіб перетворити солону воду на питну. Для цього потрібні сонце та трохи часу

Австралійські вчені придумали спосіб, як перетворити солону воду на питну без нагрівання чи використання електроенергії. Для очищення води вони використали метал-органічні каркасні структури, чутливі до світла.

Відповідне дослідження опублікували у Nature Sustainability.

Ці матеріали мають пористу структуру (тобто мають у своїй структурі багато порожнин) та може поглинати різні речовини, зокрема гази.

Оновлено: у попередній версії новини ішлося про те, що матеріал очищує воду від солі на сонці за 4 хвилини. Це не відповідає дійсності. Перепрошуємо в читачів за неточність.

Матеріал абсорбує солі з морської і солонуватої води та перетворює її в питну всього за пів години. Така вода безпечна для людей. Кілограм матеріалу може за день очистити 139,5 літрів води.

Водночас ці кристали можна регенерувати для повторного використання, якщо поставити їх на сонячне світло на 4 хвилини.

Науковці називають такий спосіб більш енергоефективним та екологічно чистим. Метал-органічні каркасні матеріали можна встановлювати на труби та інші водопровідні системи для виробництва питної води.

Проте поки вчені не кажуть, коли їхню технологію з очищування води можна буде масово використовувати.

Чому очищувати воду важливо?

Солона вода (а це океани та моря) складає приблизно 97% всієї води на Землі. А за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 785 мільйонів людей у всьому світі не мають доступу до чистої питної води. Через глобальні зміни клімату кількість таких людей буде тільки збільшуватися.

Отже, солона вода — це величезний невикористаний ресурс для забезпечення населення питною водою, тому вчені шукають способи очищення води.

Джерело: hromadske.ua

You may also like...