Українська наука 2019: на сайті МОН розміщено масштабне аналітичне дослідження

Скільки в Україні науковців, у яких сферах вони працюють, як фінансують їхню роботу держава та бізнес, якими є результати їхніх досліджень, зокрема, в міжнародних порівняннях? Цю та багато іншої важливої статистичної інформації про українську науку можна знайти в аналітичній доповіді: “Наукова та науково-технічна діяльність в Україні у 2019 році”, що була розміщена на сайті МОН 13 серпня 2020 року.

Зокрема, торік на наукові дослідження і розробки в Україні з усіх джерел було витрачено 17 млрд 254 млн грн. Найбільшу частину профінансувала держава  – 38,3%. Частка коштів вітчизняних замовників становила 28,1%, іноземних джерел – 22,3%, власних коштів – 10%, інших джерел – 1,3%.

Водночас наукоємність ВВП, як і в попередні роки, залишилася критично низькою. 2019 року цей показник становив 0,43% (рекордний мінімум за останні 10 років), а за рахунок коштів держбюджету – 0,17%. Для порівняння: за даними 2018 року, наукоємність ВВП країн ЄС-28 у середньому становила 2,12%.

З держбюджету наукова сфера фінансувалася 20-ма головними розпорядниками коштів через 49 програм. У їхніх межах було профінансовано 9 млрд 312 млн грн, з яких понад 70% – це загальний фонд.

Більшість коштів загального фонду (понад 80%) були спрямовані на дослідження і розробки в цілому. Ще 7,6% пішло на підтримку розвитку наукової інфраструктури та оновлення матеріально-технічної бази, а 12,2% – на інші напрями.

Одним із найважливіших показників ефективності використання бюджетних коштів з фінансування досліджень і розробок є рівень впровадження наукової (науково-технічної) продукції.

Так, з 19453 одиниць продукції, створеної за кошти держбюджету, впроваджено майже 76%. Але при цьому рівень впровадження продукції, створеної за рахунок загального фонду, становить 70,6%, а створеної за рахунок спецфонду – майже 90%. Така ж ситуація спостерігається і за всіма видами продукції. Наприклад, в категорії “Матеріали” різниця між впровадженням за кошти загального і спецфонду становить понад 40%.

Докладніша інформація про інноваційну діяльність в Україні 2019 року представлена в окремому дослідженні, що буде оприлюднено на сайті МОН найближчим часом.

Джерело: МОНУ

You may also like...