Президент України Володимир Зеленський підписав закон про залучення інвестицій

Закон усуває ряд проблем, які заважали повноцінному функціонуванню та подальшому розвитку ринків капіталу в Україні.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів. Про це повідомляється на сайті глави держави.

Що зміниться

Закон усуває ряд проблем, які заважали повноцінному функціонуванню та подальшому розвитку ринків капіталу в Україні. Він викладає в новій редакції закони «Про цінні папери та фондовий ринок» (нова назва – закон «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки») і «Про товарну біржу» (нова назва – закон «Про товарні біржі»), а також вносить зміни до Цивільного, Господарського та Кримінального кодексів, Кодексу України про процедури банкрутства і до інших законодавчих актів.

У законі комплексно врегульовуються питання функціонування ринків деривативних (похідних) фінансових інструментів, ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розвитку їх інфраструктури.

Захист прав власників облігацій

«Цей закон уніфікує підхід до організації торгівлі активами на товарних ринках з метою забезпечення прозорості цін, які формуються на таких ринках, і запобігання маніпулюванню на них. Документ розширює перелік фінансових інструментів шляхом віднесення інструментів грошового ринку до фінансових інструментів, а також впровадження нових видів цінних паперів – депозитних сертифікатів банку, зелених облігацій, опціонних сертифікатів, депозитарних розписок. В законі передбачено врегулювання відносин, що виникають під час розміщення та обіг цінних паперів, укладення та виконання деривативних контрактів і угод з ними», – пояснили в Офісі президента.

Також забезпечується захист прав власників облігацій, в тому числі шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій і колективного представника власників корпоративних облігацій.

Зобов’язання перед клієнтами

Крім цього, документ містить перелік і опис видів професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, опис вимог, що встановлюються до професійних учасників і до їх діяльності, зокрема зобов’язання перед клієнтами.

Хронологія подій

  • Україна взяла на себе зобов’язання прийняти цей закон до кінця червня в рамках меморандуму з Міжнародним валютним фондом по поточній програмі stand by. Рада остаточно прийняла його 19 червня, а спікер підписав 27 липня.
  • Раніше, 17 жовтня 2019 року в парламенті був зареєстрований законопроект №2284 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів.
  • 19 грудня 2019 року Рада схвалила законопроект про спрощення залучення інвестицій.

Джерело: unian.ua

You may also like...