У США створили наночастинки проти супербактерій і їх підступних генів

В Університеті Райса (США, Техас) знищили супербактерії за допомогою наночастинок, загорнутих в оксид графену. Зброя подіяла не тільки на стійкі до антибіотиків мікроби, але і на окремі гени стійкості. Тобто бактерія не зможе передати свій ген сусідці.

Бактерії вчать одна одну відбиватися від ліків, обмінюючись генами. Варто з’явитися одній стійкій бактерії, і вона передасть стійкість сусідці. Гени лікарської стійкості (ARG) можуть зберегтися в навколишньому середовищі навіть без бактерії. Зі стічними водами вони потрапляють в річки і озера. Бактерії, з якими зустрічаються блукаючі гени, можуть так змінитися, що ліки будуть не страшні. Мікроб знаходить стійкість до антибіотика, з яким не стикався.

Вчені винайшли зброю проти генів, які зберігаються окремо від бактерії. В Університеті Райса описали, як дезінфікувати очисні споруди. У систему входять фотокаталізатори у вигляді “наносфер” з вісмуту, кисню і вуглецю. Стикаючись з сонячним світлом, вони виробляють активні форми кисню (АФК). АФК згубні і для мікробів, і для генів стійкості.

Наносфери перевірили на кишкову паличку. Виявилося, що в захисній оболонці з оксиду графену вони створюють в три рази більше АФК. Далі азот легований графеном, і наносфери стали захоплювати більше мікробів.

Розміри сфер дозволяють видалити їх з води і знову використовувати. Вчені заявили, що сфери зберегли бактерицидні властивості після десяти циклів роботи.

 

Джерело: kp.ua

You may also like...