Український фонд SMRK зробив екзит зі стартапу Preply

Український фонд SMRK зробив ще один екзит з українського стартапу. На цей раз – Preply. Редактор AIN.UA розповідає деталі.

  • За словами керуючого партнера SMRK Андрія Довженко, фонд вперше інвестував в Preply в 2015 році.
  • У 2017 році український стартап Preply продав частку за $ 4 млн. Головним інвестором тоді виступив німецький венчурний фонд Point Nine Capital. Серед інших був і український фонд SMRK.
  • У 2020 році Preply закрив раунд на $ 10 млн, загальний обсяг залучених коштів склав $ 15 млн. Оцінку стартапу засновники тоді не повідомили, але за словами Андрія Довженко, саме за цією оцінкою пройшов екзит SMRK.
  • Частку SMRK викупив польський фонд INOVO. Крім цього, він також інвестував безпосередньо в Preply. Розмір угоди не повідомляється.
  • За словами Довженко, мультиплікатор виходу склав 3,2x, що керуючий партнер SMRK назвав «непоганим результатом».

«Зараз у Preply все добре і ми вирішили зафіксувати прибуток. Фонд SMRK продовжує активно інвестувати в стартапи на ранній стадії і нам потрібні кошти: за рахунок хорошого екзиту нам вдалося їх отримати», – пояснив Довженко причину виходу з бізнесу Preply.

Андрій Довженко, SMRK.

Нагадаємо, що в 2019 році SMRK вже зробив частковий екзит. У березні 2019 року Horizon Capital інвестував $ 10 млн в Ajax Systems, частково викупив частку SMRK: фонд інвестував в українського виробника охоронних систем $ 1 млн ще в 2015 році і залишався єдиним інвестором до приходу Horizon Capital. Тоді Довженко сказав, що «у фонду вийшов дуже хороший вихід від часткового продажу раніше куплених акцій, а довгострокова мета – вивести Ajax Systems на IPO».

Джерело: ain.ua

You may also like...