Каліфорнійський стартап виростив першу «космічну рибу»

Для забезпечення харчуванням космонавтів.

Каліфорнійський стартап зумів виростити м’ясо риби в умовах космічного корабля. Це істотно спрощує завдання для забезпечення харчуванням космонавтів, пише “agroportal.ua“.

На сьогоднішній день відправлення в космос предметів, в тому числі продуктів харчування надзвичайно дороге завдання – близько $ 10 тис. за фунт (близько 2,2 кг). Середній тунець важить 20 фунтів, і його доставка на орбіту обійдеться понад $ 200 тис. Це означає, що космонавти, особливо під час тривалих місій, повинні знайти спосіб якось приготувати собі їжу.

Каліфорнійська компанія Finless Foods вважає, що у неї є відповідь на це питання. Розробники показали, що в умовах космічного корабля можливо виростити м’ясо риби за допомогою культури клітин. У спеціальних умовах клітини подвоюються кожні 24 години.

«Риба є одним з найздоровіших джерел білка на планеті. Однак більше 90% світового рибальства значно виснажують її ресурси. Ми робимо перший крок в світ, де у кожного є доступ до свіжих, здорових, смачних і екологічних морепродуктів», – сказав співзасновник Finless Foods Майкл Селден.

У минулому році Finless Foods відправили клітини м’язів риб на Міжнародну космічну станцію у співпраці з російською місією і компанією 3D Bioprinting Solutions, яка надала 3D-біопринтер. Команда змогла виростити клітини до певної щільності, а потім використовувати біопринтер, щоб розташувати їх в тривимірні структури, утворюючи маленькі сфери клітин. Це перший крок до того, щоб перетворити їх в щось, що нагадує їжу.

Джерело: hubs.ua

You may also like...