Триває прийом документів на держатестацію наукових установ: в електронній формі їх треба подати до 14 серпня, а в паперовій – до 28-го

Наукові установи, які планують пройти державну атестацію 2020-го, мають податися на проходження атестації до 14 серпня цього року. Про це нагадує директорат науки та інновацій МОН у відповідному листі-роз’ясненні, розісланому 8 липня 2020 року, на 3 національні академії наук.

Наукова установа має подати до МОН в електронному та паперовому виглядах:

У таких матеріалах, зокрема, зазначаються показники щодо наукового та  фінансового потенціалу установи, ефективності її наукових досліджень, інноваційної активності, міжнародної інтеграції тощо.

“У листі ми окремо наголошуємо, що вся надана інформація повинна відповідати реальним показникам діяльності установи. Всі відомості проходитимуть перевірку. І якщо в матеріалах буде виявлено факти надання недостовірної інформації, то це буде обов’язково враховуватися експертною групою та експертною комісією при віднесенні установи до класифікаційної групи”, – наголосила генеральний директор директорату науки та інновацій Юлія Безвершенко.

  • заявку;
  • інформаційні матеріали.

В електронній формі інформацію потрібно заповнити через спеціальну систему, після чого обов’язково звернутися до адміністратора для підтвердження можливості їх друку. Дедлайн – 14 серпня.

Відтак з системи потрібно роздрукувати інфоматеріали, додати до них заявку на бланку установи та ще кілька довідок і подати до МОН (бул. Тараса Шевченка, 16, м. Київ, 01601, МСП). Дедлайн – 28 серпня.

Докладнішу інформацію про проведення атестації можна переглянути тут, а рекомендації щодо найпоширеніших питань – у листі.

Варто відзначити, що цього року це буде вже друга хвиля держатестації наукових установ. Перша тривала з 2 березня до 29 травня, оцінювання пройшли 79 наукових установ. З них до найвищої категорії – наукові установи-лідери – було віднесено 40, до другої – 36, до третьої – 3, до четвертої – 0.

На другу хвилю атестації очікується близько 150 установ.

Нагадуємо, що з 2019 року ефективність роботи наукових установ оцінюють за новими правилами. Це роблять незалежні експертні групи на основі чітких, єдиних для всіх критеріїв. Забезпеченням процесу держатестації займається МОН.

За результатами атестації установи відносять до однієї з 4 груп:

  1. Лідери – мають високий рівень ефективності та визнані в Україні та світі. Атестуються на 5 років;
  2. Стабільні наукові установи, що можуть бути провідними за певними напрямами наукових досліджень. Атестуються на 3 роки;
  3. Наукові установи, що є унікальними у певній галузі, але демонструють невисокий рівень розвитку потенціалу. Атестуються на 2 роки;
  4. Наукові установи, для яких наукова, науково-технічна або інноваційна діяльність перестали бути основним видом діяльності, які не є унікальними у відповідній галузі та втратили перспективи розвитку. Такі установи протягом року мають бути реорганізовані чи ліквідовані.

Торік атестацію пройшли 176 наукових установ низки Міністерств та галузевих академій, а цього року її здебільшого проходитимуть установи НАН України.

Джерело: МОНУ

You may also like...