Одержувачі грантів «Українського фонду стартапів» заплатять 19,5% податку. І це ще не все

В Україні вже декілька років діє Ukrainian Startup Fund – він видає гранти на розвиток місцевим стартапам: $ 25 000 і $ 50 000. Як вдалося з’ясувати AIN.UA, з цього гранту стартап зобов’язаний сплатити податок.

В ході дослідження питання редактору AIN.UA вдалося з’ясувати, що податок потрібно платити не тільки у випадку з USF – в українській юрисдикції стартапу доведеться заплатити податок з будь-якого гранту.

Редактор AIN.UA розповідає, чому так.

Звідки стало відомо про податок з грантів?

У липні минулого року Кабмін запустив Український фонд стартапів – це держпрограма, яка видає гранти українським проєктам.

Як стало відомо AIN.UA, деякі стартапи вже отримали грант за цією програмою, але не повністю: сума зменшувалася через податки. Стартапам надали роз’яснення від ДПС, в якій пояснювали причину такого оподаткування.

При цьому, за даними AIN.UA, деякі учасники грантової програми ще не підозрюють, що отримають не всю суму. Справа в тому, що про існування податку розповідають чи не в самому кінці – коли стартап знає, що може розраховувати на грант і очікує виплату.

Чому потрібно платити податок з грантів?

У консультації Державної податкової служби, яка надала (є в розпорядженні AIN.UA) її Фонду розвитку інновацій при Мінфіні, є пояснення. Воно звучить так:

Якщо стартап отримує грант (одноразову безповоротну цільову виплату фіз- і юросіб) і при цьому працює як фізособа-підприємець, такий грант оподатковується на загальних правилах. Тобто, якщо засновник стартапу – ФОП і він отримує грант, в цьому випадку він вважається фізособою, яка отримала дохід не від підприємницької діяльності. Це – загальний дохід фізособи, який оподатковується за загальними правилами.

З такого доходу сплачується 18% прибуткового податку і 1,5% військового збору.

Якщо одержувач гранту – юрособа, з гранту сплачується податок на прибуток:

USF видає гранти двох обсягів, але сума виявиться менше очікуваної:

  • Обіцяють $ 25 000, отримують – $ 25 000 мінус податок 19,5% = $ 20 125
  • Обіцяють $ 50 000, отримують – $ 50 000 мінус податок 19,5% = $ 40 250.

Курсова різниця

Податок – не єдина неприємність, яка чекає стартап. Валюта України – гривня, а значить – сума гранту виплачується в гривнях, а не в доларах. І важливий нюанс в тому, що виплачується грант за курсом на момент подачі заявки, а не на момент, коли гроші приходять на рахунок. Як наслідок, через коливання курсу, які трапляються в Україні, стартап може отримати ще менше грошей, ніж очікував на самому початку. Правда, може і більше.

Про це деякі стартапи також не підозрюють.

Редакція AIN.UA поговорила з декількома стартапами з приводу податку, якого ніхто не чекав. Всі зізнаються, що отримувати значно меншу суму, ніж очікуєш спочатку, неприємно і дивно, що з грантів потрібно виплачувати податок. У той же час, один із співрозмовників AIN.UA визнав: «дарованому коневі в зуби не дивляться» і образи на USF не тримає.

Джерело: ain.ua

You may also like...