Де взяти гроші для стартапу, куди не варто інвестувати і як перемогти лінь: поради Миколи Давидова

Що питають у інвесторів, коли їм можна задати питання – Сесія питань і відповідей засновника фонду Gagarin Capital Миколи Давидова для підписників в Instagram.

Давидов запропонував підписникам запитати, про що їм було б цікаво дізнатися – і відповів на питання про інвестиції, кар’єру та особисте життя. Обрали кілька відповідей.

Звідки взяти гроші для свого стартапу?

Можна заробити, позичити, взяти в обмін на частку, виграти в казино, отримати в подарунок, знайти або вкрасти. Але краще все-таки перші три варіанти. А ще краще навчитися робити стартап без грошей.

До кого звертатися за інвестиціями – до друзів або підприємців?

Якщо це ваші перші інвестиції – краще до тих, хто вас знає. Перші інвестори, швидше за, інвестують в людей, ніж в якийсь конкретний бізнес-план.

Де знайти хороший приклад бізнес-плану, в якому є все, що хоче побачити інвестор?

Чи є фонди, які інвестують не в ІТ, а реальний сектор?

Звичайно, і їх набагато більше, ніж тих, хто фокусується на ІТ.

Це BVCP, Elbrus, Da Vinci, Finam, Letter One. Весь спектр від Venture до MBO / LBO і різних відтінків Private Equity.

Яка мінімальна прийнятна частка прибутку у інвесторів?

Hurdle rate (мінімальна дохідність фонду, до досягнення якої керуючі не отримують бонусів) не повинна бути занадто високою і повинна відображати ринок, в якому працює фонд, стадію і його розмір.

Якщо поставити на мільярдний фонд hurdle в 10%, то керуючі будуть заробляти на management fees замість того, щоб намагатися щось взагалі зробити. Нормальний hurdle для ІТ vc – 2-5%.

В який рід діяльності не вкладає капітал?

Gagarin – ethical investor, тобто у нас є описані правила, у що ми не інвестуємо, і я їх повністю поділяю. Ми не інвестуємо в алкоголь, наркотики, гемблінг, зброю і мікропозики. Ми завжди вибираємо те, що може принести людству користь довгостроково.

На якому етапі засновники можуть платити собі зарплату?

Відразу, як тільки є з чого платити. Якщо ти на фуллтайм в стартапі, то тобі не повинно бути потрібно думати про те, як би завтра поїсти.

Але зарплата повинна бути скромна. Зазвичай засновники платять собі таку ж зарплату, як інженерам в своєму стартапі, але багато співробітників можуть отримувати більше засновників.

Коли і як говорити «ні»?

Якнайшвидше і бажано прямо і чесно. Чим довше чекаєш, тим гірше.

Неправильний приклад: ні, твоя ідея бездарна, відчепися.

Правильний приклад: спасибі, що запропонував це зробити, але я не думаю, що зараз хотів би в такому брати участь..

Куди можна звернутися з ідеями для WhatsApp?

Не знаю, я б спробував запрототипити і, можливо, навіть якось потестити і надіслати продакт WhatsApp з пропозицією взяти вас на роботу. Я знаю кілька людей, які так потрапили в «єдинорогів» на цікаві проєкти.

Як перемогти лінь і перестати страждати прокрастинацією?

Як постійно бути продуктивним?

Ніяк. Або буде вигоряння.

Треба вчитися користуватися спадами продуктивності для того, щоб круто відпочити і набратся енергії, а не намагатися ломитися вперед. Відпочинок краще планувати заздалегідь, головне – відпочивати.

Як все встигнути?

Google Calendar і columns.me для списків. Але я нічого не встигаю.

Як зберігати фокус уваги?

Роблю тільки те, що цікаво.

Як зближуватися з цікавими людьми?

Я намагаюся в першу чергу бути цікавим сам. Коли мені хтось цікавий, я намагаюся зрозуміти, що йому потрібно, і як я міг би бути корисний або цікавий. Іноді можна просто поспілкуватися.

Кращі книги?

Джерело: vc.ru

You may also like...