Як Франція підтримує свої стартапи

Французький уряд деталізував свої плани по підтримці місцевих стартапів. Франція вже оголосила про план підтримки стартапів вартістю близько $ 4,3 млрд ще в березні. Про це повідомляє TechCrunch.

Зараз мова йде про деталізацію цього плану і додаванні до нього декількох додаткових заходів.

У березні французький уряд оголосив про наступні заходи:

  • Стартапи, які були в процесі підняття нового раунду, могли піднімати бридж-раунд від Bpifrance – банку державних інвестицій, за програмою Programme d’Investissements d’Avenir. Bpifrance для цього виділив $ 89,4 млн, а приватні інвестори оголосили про те, що можуть со-інвестувати в цих випадках додаткові $ 89,4 млн.
  • Стартапи могли залучати кредити, що забезпечуються державою. Такі кредити спеціально заточені під нестандартну бізнес-модель стартапу: навіть якщо компанія не генерує виручки, вона може отримувати допомогу, поки відповідає критеріям. Стартапи можуть позичати еквівалент 2-річної зарплати співробітникам, що перебувають у Франції або ж 25% річної виручки, в залежності від того, який показник вище. На це виділено $ 2,2 млрд.
  • Стартапам обіцяють більш швидкі розрахунки по поверненню податків (зокрема, по ПДВ), це – ще $ 1,6 млрд.

Ці норми вже працюють. Що нового додали?

  • Bpifrance запускає новий інвестфонд для ключових технологічних компаній. Ідея в тому, щоб підтримати французькі стартапи, щоб їх швидко не розкупили великі закордонні хайтек-бізнеси, або ж щоб вони не відставали в міжнародній конкуренції. Банк буде інвестувати $ 167,6 млн у рамках цього фонду. Це можуть продовжити до 2021 року, збільшивши суму до $ 558,77 млн.
  • Програма бридж-раундів від французького державного банку поповнилася сумою в $ 89,4 млн.
  • Стартапи, які не можуть отримати держкредит або не підходять для програми фінансування, можуть оформити позику прямо в Bpifrance. На це виділили ще $ 111,8 млн.
  • Капіталомісткі хайтек-стартапи, які працюють над революційними технологіями, зможуть легше залучати гроші від Bpifrance: уряд виділив $ 173,2 млн на різні нішеві фонди і програми (Programme de soutien à l’innovation majeure, i-Nov, AI challenge …).
  • Наукомісткі стартапи та акселератори отримають $ 223,5 млн через фонд обміну технологіями і другий фонд French Tech Accélération.

Як видно, в план підтримки входить безліч складних інвестиційних схем і фондів, які в основному управляються Bpifrance.

Джерело: ain.ua, techcrunch.com

You may also like...