Українські IT-волонтери збирають кисневий концентратор для лікування хворих на коронавірус

Команда волонтерів з різних IT-проєктів зібралася в київському хакерспейсі HackLab, щоб зібрати прототип кисневого концентратора. Це пристрій, який допомагає насичувати легені хворого киснем, і це не менш важливо при лікуванні хвороби, ніж апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Про проєкт AIN.UA розповів один з його учасників Роман Поденежний. Деталі про проєкт також є на сайті.

Що таке кисневий концентратор?

Частина хворих COVID-19 потребують підключення до апаратів ШВЛ, ще частина – контроль за вмістом кисню в крові і кисневої терапії. Коли у хворих на коронавірус розвивається пневмонія, в кров перестає надходити достатня кількість кисню.

Поки людина ще може дихати самостійно, ШВЛ не потрібно: достатньо давати дихати сумішшю, де відсоток кисню вище, ніж в атмосфері. На цьому етапі і потрібно встановлювати концентратори.

«Так, стан пацієнта можна підтримувати досить довго, і частину людей можна вилікувати, не підключаючи до апарату ШВЛ. Звільняючи його тим, для кого він потрібніше», – відзначають в команді розробників.

Оскільки зараз доступних для закупівлі в Україні концентраторів майже немає, команда вирішила спробувати зібрати апарат самостійно.

На якому етапі проєкт?

Над проєктом концентратора зараз працює команда з 10 волонтерів (з різних IT-компаній, на кшталт Google, Samsung, GlobalLogic), троє працюють повний робочий день, інші – парт-тайм. Вони займаються розробкою технічної документації, 3D-моделюванням, розробкою друкованої плати, написанням прошивки і т.д.

Зараз готовий прототип концентратора, він проходить тестування. На відео можна подивитися результати його тестів і його конструкцію.

Зараз концентратор може видавати потік з концентрацією 88-90% чистого кисню.

«Працюємо над отриманням стабільної концентрації кисню на максимальній потужності потоку. Третина технічної документації готова. Домовляємося з керівництвом лікарень  щодо випробувань за участю пацієнтів і медиків», – розповідає Поденежний.

Чого хочуть досягти?

Мета проєкту – побудувати апарат, який стабільно видає 5л/хв кисню чистотою 85% і вище, при собівартості виготовлення до 10 000 грн. І постачати його лікарням.

У квітні 2020 року команда планує закінчити роботу над документацією і тестами, налаштуванням прототипу. А в травні підготувати інструкцію, документи і налаштувати поставки комплектуючих і витратних матеріалів, щоб місцеві спільноти волонтерів і мейкерів могли брати участь у виготовленні таких апаратів.

Проєкт – відкритий: команда закликає мейкерів приєднуватися до розробки документації та створення таких же апаратів на її основі.

Джерело: ain.ua

You may also like...