Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського працює над третім наносупутником, який досліджуватиме землю та космос

У Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського розробляють нові наносупутники серії PolyITAN формату CubeSat. Їх застосовуватимуть для вивчення космосу й процесів, що відбуваються на Землі. Один із супутників – PolyITAN-3 – планують запустити на навколоземну орбіту вже 2021 року.

«Супутник розробляємо разом з Познанською політехнікою – вона частково спонсоруватиме закупівлю маховиків та деяких елементів для систем електроживлення», – розповідає Борис Рассамакін, керівник команди інженерів-розробників наносупутників.

На цей час інженерна модель PolyITAN-3 ще на стадії розробки, проте вже наступного року апарат зможуть використовувати для дистанційного зондування Землі, екологічного моніторингу, прогнозу землетрусів та досліджень іоносфери. Головне завдання супутника – робити фото та передавати дані на Землю.

«Третій PolyITAN передаватиме зображення Землі: фотографуватиме та скидатиме ці дані для досліджень. Він вирізняється тим, що має додатковий блок для зйомки та спеціальні крила, які дають змогу збільшити електроживлення супутників», – ділиться інженер-розробник наносупутників Іван Старовіт.

Воднораз із третім PolyITANом команда працює над створенням трьох наступних наносупутників. Кожен з них виконуватиме свою місію у космічному просторі.

Наприклад, PolyITAN-4 планують застосовувати для біоекспериментів з рослинами та місячних програм. П’ятий PolyITAN – для дослідження електронного поля Землі та характеристики земних катаклізмів, як-от: землетруси й цунамі.

Нагадаємо, перший тестовий КПІшний наносупутник PolyITAN-1 запустили на навколоземну орбіту у червні 2014-го, і команда досі отримує з нього сигнали та всю необхідну інформацію. Другий супутник – PolyITAN-2-SAU – отримував виміри нижньої термосфери Землі для дослідження змін клімату. Він був створений у рамках міжнародного космічного проєкту QB50 і запущений в космос 2017 року.

Джерело: kpi.ua

You may also like...