Українська команда створила додаток для боротьби з коронавірусом. Але без держпідтримки розвивати його практично неможливо

Олександр Гончаров, керівник київського офісу компанії Y-Media, розповів, як компанія розробила мобільний додаток Contact Tracker для боротьби з епідемією COVID-19, але без державної підтримки шансів злетіти у нього мало.

З моменту поширення COVID-19 в Європі і Північній Америці, багато країн почали вкладати великі суми для боротьби з COVID-19. Одним із шляхів боротьби було запобігання поширенню вірусу шляхом відстеження можливих заражених людей за допомогою додатків.

20 березня, через 3 дні після оголошення карантину, у нашої групи розробників виникла ідея зробити мобільний додаток для відстеження контактів інфікованих людей. Ми розуміли, що приватна компанія не зможе отримати доступ до інформації про переміщення користувачів по GPS, тому вирішили використовувати Bluetooth і Beacon для трекінгу контактів.

Додаток працює в такий спосіб:

  1. Користувач вводить свої дані і запускає додаток на своєму смартфоні.
  2. Додаток Contact Tracker за допомогою Bluetooth враховує дані інших користувачів на відстані трьох метрів, у яких теж встановлено цію програму.
  3. Користувач може подивитися кількість людей, з якими він контактував.
  4. Якщо хтось із контактів користувача був інфікований COVID-19, користувач отримає повідомлення.

Ідея полягала в тому, щоб зробити додаток максимально точним і анонімним. Тому ми враховуємо контакти тільки на відстані трьох метрів і не показуємо імена і прізвища інших користувачів зі списку контактів.

ТЕРМІНИ І КОМАНДА

Від ідеї до реалізації MVP-версії пройшло 4 дні. 20 березня, коли ми почали розробку, ще не були прийняті жорсткі заходи обмежень пересування людей, і ми розуміли, що проблема поширення інфекції вкрай актуальна.

В нашій команді брали участь 2 розробника, 2 дизайнера, 2 QA інженера PM і бізнес-аналітик. І вже 24 березня MVP версія додатка для Android була завантажена в Google Play. 3 квітня ми завантажили iOS версію в App Store.

ОСНОВНА ПРОБЛЕМА — МАСОВЕ ВСТАНОВЛЕННЯ ДОДАТКУ

Ще на етапі обговорення ідеї ми розуміли, що наш додаток може виконувати свою функцію тільки якщо їм буде користуватися великий відсоток населення, інакше ми не зможемо отримати достатній обсяг даних. Для цього програма повинна впроваджуватися структурами, які уповноважені вести боротьбу з пандемією: а це все ті ж державні організації.

Як наслідок, ми стикаємося з правилами Google Play і App Store. На даний момент Contact Tracker недоступний для iOS, а рев’ю в Google Play воно проходило досить довго. Причина тому – запобігання спекуляціям навколо коронавірусу, а також спроб шахраїв обманним шляхом здійснювати збір на “боротьбу” з пандемією. Google Play і AppStore блокують всі спроби викласти додатки, пов’язані з COVID-19. Винятками є акаунти загальновизнаних установ, таких як: державні організації, госпіталі, страхові компанії, недержавні компанії або університети.

ЯКІ ДОДАТКИ ВИКОРИСТОВУЄ УКРАЇНА ТА ІНШІ ДЕРЖАВИ

На момент розробки програми багато країн запустили свої версії мобільних додатків.

  • Ізраїльський додаток Hamagen, випущений 23 березня відстежує переміщення користувачів і інформує їх, якщо в місцях, де вони перебували, в цей же час перебували інфіковані люди,
  • Додаток з Сінгапуру Trace together, як і наш, використовує технологію Bluetooth для трекінгу контактів,
  • За інформацією Deutsche Welle в Німеччині так само розробляється програма, яка буде використовувати Bluetooth, але додаток ще не було випущено. У Нідерландах теж планується запуск програми з технологією Bluetooth.
  • На даний момент в Україні в рамках програми «Дій вдома» реалізована функціональність, яка буде відслідковувати дотримання ізоляції, також ведеться робота з попередження небезпечних контактів з допомогою системи QR-кодів. Але, на жаль, система QR-кодів вимагає дії користувача кожного разу, коли він бачить QR-код, що не завжди зручно.
Джерело: ain.ua

You may also like...