Вперше засідання Болонського процесу відбулось у форматі онлайн: Україна продовжує співголовувати в європейському просторі вищої освіти

2-3 квітня 2020 року Міністерство освіти і науки України провело засідання правління Групи супроводу Болонського процесу та Редакційного комітету з підготовки Римського Комюніке. Через поширення коронавірусу та карантин уперше ключові заходи Болонського процесу пройшли у форматі онлайн-конференції.

Протягом 18 годин упродовж 2 днів представники країн Болонського процесу та консультативних членів обмінювались баченням на відповідь викликам майбутнього Європейського простору вищої освіти в умовах глобальної невизначеності та ролі вищої освіти. Серед ключових тем зустрічі – переосмислення сутності університету, методик і методів викладання, інклюзивність доступу до цифрових можливостей здобуття вищої освіти, запровадження гнучких освітніх траєкторій, збереження фундаментальних цінностей вищої освіти.

Участь у засіданнях взяли: Європейська Комісія (European Commission), Рада Європи (Council of Europe), Європейська асоціація університетів (EUA), Європейська асоціація закладів вищої освіти (EURASHE), Європейська асоціація студентів (ESU).

Заплановану на червень 2020 року Конференцію міністрів, відповідальних за вищу освіту, країн-членів Європейського простору вищої освіти, перенесено на листопад 2020 року. Всі робочі групи Болонського процесу використають додаткові 5 місяців для рефлексії та якісного перегляду своїх напрацювань, щоб сформувати до Конференції міністрів порядок денний для вищої освіти в Європейському просторі вищої освіти на наступне десятиріччя.

Незважаючи на виклики, що стоять наразі перед світовою спільнотою, в умовах безстрокового відкладення та скасування різноманітних заходів, Україна продовжує виконувати всі свої зобов’язання співголовування на високому рівні. Протягом наступних декількох місяців члени Редакційного комітету з підготовки Римського Комюніке проведуть серію додаткових консультацій в режимі онлайн, використовуючи сучасні технології для організації комунікації з колегами з інших міністерств країн Європейського простору вищої освіти.

Нагадаємо, серед пріоритетів роботи Болонського процесу на найближчі 10 років — збалансована академічна мобільність і посилена роль вищої освіти у досягненні Цілей сталого розвитку.

Довідково:

Болонський процес — це міжурядова співпраця з реформування систем вищої освіти країн-членів Європейського простору вищої освіти. Болонський процес офіційно розпочався у 1999 році, коли була підписана Болонська декларація. Україна стала членом Болонського процесу у 2005 році. На сьогодні 48 країн є учасниками Європейського простору вищої освіти.

Діяльність Болонського процесу базується на принципі ротації двох країн Болонського процесу, які співголововують в Європейському просторі вищої освіти протягом 6 місяців, забезпечуючи у такий спосіб збалансованість та демократичність прийняття рішень серед 48 країн Болонського процесу. У 1-му півріччі 2020 року співголовування в Європейському просторі вищої освіти забезпечують Україна та Хорватія.

Джерело: МОНУ

You may also like...