В Україні на 3D-принтері друкують коннектори для апаратів штучної вентиляції легень

Гостра нестача апаратів штучної вентиляції легенів в Італії, США та інших країнах, де коронавірусною інфекцією захворіли багато тисяч людей, підштовхнула українських розробників створити пристосування (воно називається коннектор), яке дозволяє підключати до таких апаратів не по одному, а одночасно по два пацієнти. Тим самим рятувати життя вдвічі більшій кількості людей.

Коннектор – це виріб із пластику, за формою нагадує латинську букву «Y», компанія MAWI почала їх поставки в американські клініки, там вони вже використані в справі. Тепер відправляє також в Італію і ряд інших країн.

– Друкуємо коннектори на 3D-принтерах, близько 100 штук в день, і відправляємо зарубіжним клінікам, які їх потребують, – розповів по телефону представник компанії Андрій Клименко з Києва. – Причому деякі лікарні за кордоном отримують їх безкоштовно.

– Скільки коштує один виріб?

– Десять доларів. Українські клініки забезпечимо ними безкоштовно. На сьогоднішній день ми передали свої вироби двом лікувальним установам Києва. Важливо, що коннектори успішно пройшли випробування в одній з них.

Випробування проводилося під керівництвом президента Асоціації анестезіологів України, головного спеціаліста Міністерства охорони здоров’я професора Сергія Дуброва.

Спочатку ми випробували коннектор без участі пацієнтів, і тільки після цього задіяли людей, – розповів по телефону професор Сергій Дубров. – В ході випробувань на добровольцях ми контролювали зміст газів і гемоглобіну в їх крові (як артеріальної, так і венозної). Результати виявилися навіть краще, ніж зазвичай буває, коли до апарату штучної вентиляції легенів підключений одна людина, а не двоє. Чим пояснити цей феномен, сказати важко.

– І все ж є які-небудь обмеження при використанні цих апаратів одночасно для двох пацієнтів?

– Так. За своїми антропологічними даними (зріст, вага) обидва хворих повинні бути приблизно однаковими. Крім того, при використанні слід подавати більший, ніж зазвичай, обсяг повітря, адже його має вистачити двом.

Потрібно розуміти, що коннектори – це не панацея. Однак вони знадобляться в критичних ситуаціях, подібних до тих, в яких зараз опинилися лікарні в Італії, де багатьох хворих не вдається врятувати через брак апаратів штучної вентиляції легенів. Дай Бог, щоб в Україні до подібно не дійшло.

Зараз в нашій країні близько 3,5 тисячі апаратів штучної вентиляції легенів. Поки що задіяно лише кілька з них. Поставка нових таких апаратів високого технічного рівня можлива не раніше ніж, через кілька місяців. Так що можливість використовувати коннектори при різкому погіршенні ситуації із захворюваністю на коронавірусну інфекцію може нас виручити. Важливо, що якщо в тому чи іншому лікувальному закладі країни виникне необхідність в таких пристроях, то їх можна доставити туди в лічені години.

Раніше ми розповідали, що в Україні створили прилад вентиляції легенів, який допоможе врятувати хворих коронавірусів. Він розроблений таким чином за типом дихальних апаратів, якими користувалися пілоти бомбардувальної авіації часів Другої світової війни для польотів на великих висотах.

Джерело: fakty.ua

You may also like...