Депутати запропонували створити 5 групу ФОП з податковою ставкою 0%. Спеціально для «стартапів»

У Раду внесли законопроект # 2615, яким пропонується створити п’яту – пільгову – групу ФОП спеціально для українських стартапів. Для тих, хто вибрав цю групу, пропонується ввести нульову ставку податку (тобто не платити податок). Крім того, підприємці на 5 групі ФОП звільняються від ЄСВ і податкової звітності.

Що пропонується

Перш за все, законопроект дає визначення терміну «стартап» – це новостворений суб’єкт господарювання (юридичних осіб або ФОП), який ще не визначився з формою оподаткування. У пояснювальній записці до законопроекту автори документа називають стартап «інноваційною компанією з обмеженою кількістю ресурсів».

Спеціально для таких підприємців пропонують створити п’яту групу, яку звільняють від податків. Зовсім. Але є умови:

  • Стартапи на 5 групі повинні використовувати виключно реєстратори розрахункових операцій (РРО) та / або програмні реєстратори розрахункових операцій.
  • На пільговому періоді (тобто на 5 групі ФОП) вони можуть пропрацювати не більше 9 місяців. Після цього ФОП повинен перейти з п’ятої на іншу групу ФОП на спрощення, інакше його автоматично переведуть на загальну систему оподаткування.
  • Сумарний обсяг доходу за цей час – тобто 9 місяців – не повинен перевищувати 300 000 грн. (тобто трохи більше ніж 30 000 грн. в місяць). Як тільки стартап почне заробляти більше, він повинен вибрати відповідну форму оподаткування.
  • Пільговий період не можна використовувати повторно. Тобто, якщо ФОП вже був на 5 групі, він не зможе скористатися нею вдруге.

Навіщо це потрібно

Мета ініціативи – створити такі умови, в яких держава не буде заважати стартапам розвиватися. При цьому самі стартапи вивести з тіні.

На думку авторів законопроекту, без необхідності віддавати частину прибутку на податки, їм буде простіше вийти і закріпитися на ринку. По-друге, людям не доведеться їхати з країни, щоб заробити (очевидно, мова йде як про самих стартаперів, так і про їх майбутніх співробітників).

Чому це не спрацює – коментар юриста

Роман Кобець, адвокат, старший юрист INPRAXI LAW

Загальноприйнятим є розуміння стартапу як нової компанії, що володіє обмеженими ресурсами, яка будує свій бізнес на основі інновацій або інноваційних технологій. В Україні пропонується дещо розширити поняття стартапа і запропонувати стартапами податкові пільги для виведення їх з тіні.

Під стартапом в проєкті розуміють новий суб’єкт господарювання (юридична особа або фізична особа – підприємець), який ще не визначився з формою оподаткування. Простіше кажучи, якщо у вас є яка-небудь бізнес ідея, незалежно від того, пов’язана вона з інноваціями чи ні, і ви в ній хочете спробувати себе, то ви входите як суб’єкт господарювання – і тепер ви стартап. Це може бути як ремонт взуття або продаж вироблених на замовлення аксесуарів ручної роботи, так і створення нового ПЗ.

Ліміт доходу в 300 000 грн. на 9 місяців – це трохи більше 30 000 грн. на місяць. Багато це чи мало? Відповідь неоднозначна. Для дрібних побутових послуг, на які в разі прийняття закон також буде поширюватися, цифра здається прийнятною. Для інноваційного стартапу, напевно, мало.

Законодавча ініціатива однозначно прогресивна. Однак проєкт все ж націлений на виведення надання дрібних побутових послуг і реалізації товарів власного виробництва з тіні. Тому називати все це стартапами навряд чи доцільно.

Більшість стартапів не “вистрілюють”. Тому для них вкрай важлива не тільки податкова лібералізація, але і спрощений порядок закриття бізнесу в разі, якщо стартап зазнав невдачі. Законопроєкт, на жаль, цього не пропонує.

Джерело: ain.ua

You may also like...