ЄС ВИДІЛЯЄ 4,5 МЛН ЄВРО ДЛЯ ПІДТРИМКИ ДОСЛІДЖЕНЬ 324 УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВЦІВ

Вторгнення росії в Україну щодня ставить перед дослідниками нові виклики. Постійна загроза атак на об’єкти критичної інфраструктури, а також неможливість пересування та скорочення державного фінансування перешкоджають науковому прогресу. Однак, незважаючи на усі складнощі, українські вчені залишаються відданими своїй роботі.

Задля забезпечення сталої підтримки українських досліджень Європейська Комісія потроїла початковий бюджет стипендіальної програми EURIZON до 4,5 млн євро в рамках програми “Горизонт Європа”.

Очікується, що стипендіальна програма EURIZON матиме вагомий позитивний вплив на роботу українських дослідників, зокрема дасть їм можливість провести передові дослідження, налагодити стійкі контакти з міжнародними партнерами, відновити свої проєкти та популяризувати результати досліджень. Стипендіальна програма також дозволить знизити рівень емоційного виснаження серед дослідників, отримати доступ до бібліотечних фондів закордонних університетів, залучити до роботи ІТ-спеціалістів, а також ознайомитися з тенденціями та кращими практиками у сфері публічного управління.

Переможцями у стипендіальній програмі стали 65 проєктів, до яких залучені 324 українських науковці. Остання група проєктів отримала гранти і розпочинає роботу з 1 травня.

Дослідження в рамках проєктів проводитимуться у всіх наукових напрямках та у співпраці з європейськими дослідницькими інфраструктурами.

Інформація про програму

У квітні 2023 року проєкт EURIZON, що фінансується ЄС, запустив стипендіальну програму “Дистанційні дослідницькі гранти для дослідників з України”. Метою програми є надання короткострокових стипендій тривалістю 6 або 12 місяців для дослідників, чиїй роботі завадила війна. Програма фінансує дослідницькі проєкти, що проводяться у співпраці з європейськими дослідницькими інфраструктурами.

Початково в рамках проєкту EURIZON організатори очікували отримати до 70 заявок і планували підтримати близько 22 команди, що які б включали до 90 дослідників, з бюджетом 1,5 млн євро. Прийом заявок на конкурс завершився у травні 2023 року після широкої інформаційної кампанії в Україні. Реакція перевершила усі очікування: загалом було отримано 786 заявок, з яких 730 відповідали критеріям відбору. Щоб максимально задовольнити високий обсяг потреб, у січні 2024 року Європейська комісія вирішила потроїти початковий бюджет до 4,5 млн євро, і тепер фінансуватиме 65 проєктів, у яких беруть участь 324 дослідники.

Заявки надходили з усієї України. При цьому найбільше кількість заявок отримано з Києва, далі – Харків та Львів. Серед заявників були широко представлені молоді дослідники. З точки зору гендерного виміру, 88% команд включали жінок.

Прийнятні заявки охоплювали різні тематичні галузі, а саме:

  • 38% Фізичні науки та інженерія
  • 15% Екологія
  • 15% Соціальні та культурні інновації
  • 14% Охорона здоров’я та продовольча галузь
  • 10% Енергетика
  • 6%  Дані, обчислення та цифрові дослідницькі інфраструктури

Через триваючу агресивну війну росії Україна стикається зі зростаючою кількістю пошкоджень дослідницької інфраструктури, логістичними та фінансовими проблемами у підтримці дослідницької діяльності в країні, а також з відчутною втратою кваліфікованих спеціалістів.

Однією з визначних реакцій ЄС на ці виклики стало відкриття офісу програми “Горизонт Європа” на базі Національного фонду досліджень України. Крім того, ЄС взяв на себе зобов’язання надавати іншу конкретну практичну допомогу українській дослідницькій та інноваційній спільноті.

Більше інформації – за посиланнями:

НФДУ

You may also like...