Верховна Рада прийняла за основу два законопроєкти з пакету по залученню інвестицій

Прийняті законопроєкти вносять зміни до Податкового та Митного кодексів і буду сприяти притоку нових інвестицій в економіку України.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №3761 “Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями”. За документ проголосували 273 народних депутати.

“Законопроєкт розроблений з метою стимулювання залучення в економіку України стратегічних інвесторів, підвищення інвестиційної привабливості України, а також зростання конкурентоспроможності економіки України через введення державної підтримки великих інвестиційних проектів”, – йдеться в пояснювальній записці.

Зокрема, законопроєкт пропонує з 1 січня 2021 року до 1 січня 2035 року звільнити від ПДВ обладнання, яке інвестор ввозить на митну територію України для реалізації проєкту зі значними інвестиціями. Крім того, проєкт закону пропонує ввести пільги з податку на прибуток.

Також парламент підтримав у першому читанні законопроєкт № 3762 “Про внесення зміни до розділу XXІ “Прикінцеві та перехідні положення “Митного кодексу України”. За документ проголосували 262 депутати.

Так, законопроєкт пропонує з 1 січня 2021 року до 1 січня 2035 року звільнити від оподаткування ввізним митом устаткування, що ввозиться на митну територію України інвестором для реалізації проєкту зі значними інвестиціями в рамках виконання спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України “Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями”. Однак звільнення від ввізного мита може тривати не більше терміну і обсягу надання державної підтримки, визначених у спеціальному інвестиційному договорі.

У той же час таке обладнання повинно бути новим і виготовленим не раніше ніж за три роки до дати реєстрації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями. Перелік та обсяги такого обладнання будуть визначатися урядом України разом з висновком відповідного спеціального інвестиційного договору.

Нагадаємо, в липні Верховна Рада підтримали ще один документ з цього пакета, а саме проєкт закону №3760 “Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями”, також відомий як ініціатива створення в Україні “інституту інвестиційних нянь”.

Документ визначає організаційні, правові та фінансові основи державної підтримки інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями. І, відповідно, виділяє нові види інвестора і інвестпроєкту “інвестора зі значними інвестиціями” і “інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями”.

Цей законопроєкт став втіленням в життя ідеї «інвестиційних нянь», озвученої президентом Володимиром Зеленським на форумі в Давосі півроку тому.

Втім, в Україні вже створена дуже непогана правова база для реалізації проєктів державно-приватного партнерства (ДПП), включаючи концесію. Більш того, наше правове регулювання в цій сфері одне з кращих в світі.

Джерело: inventure.com.ua

You may also like...