Створено новий тип самовідновлюваних полімерів з ефектом пам’яті

Інженери Техаського університету A & M спільно з Командуванням Сухопутних військ США з розвитку бойових можливостей представили нове покоління синтетичних матеріалів, для яких характерні властивості самовідновлення, різна ступінь твердості і можливість вторинної переробки. При цьому будь-яка з характеристик здатна видозмінюватися.

За словами дослідників, зробити новий полімер вдалося за допомогою хімічної модифікації іншого, який був відомий науці. В результаті матеріал можна використовувати для 3D-друку, піддавати вторинній переробці, а також регулювати його міцність і жорсткість, отримуючи полімер з м’якістю гуми або твердістю як у ABS-пластика.

При цьому готовий продукт, виготовлений з нового полімеру, здатний відновлювати форму при деформації, оскільки має ефект пам’яті. Крім того, при розриві матеріал також може самостійно «гоїтися» протягом декількох секунд. В ході розробки довгий ланцюжок повторюваних молекул так званого форполімера був доповнений невеликими секціями поєднаних молекул. При збільшенні кількості таких сполучних молекул підвищується твердість матеріалу.

Вчені відзначили, що між самою м’якою і найжорсткішою модифікацією нового полімеру величезна різниця. При високих температурах матеріал стає м’якше за рахунок розщеплення молекулярних зв’язків, а при кімнатній температурі процес має зворотну спрямованість. Зараз дослідники планують попрацювати над можливостями матеріалу для посилення його властивостей.

Джерело: internetua.com

You may also like...