Оптичне волокно запропонували робити з водоростей

Новий матеріал дозволяє створювати одноразове волокно для використання в різних областях.

Фахівці бразильського Університету Кампінас (УНІКАМП) запропонували варіант створення оптоволоконного кабелю з природних водоростей, які перетворюються в желатин (агар-агар), з якого потім і створюється оптоволокно з необхідними характеристиками.

«Наше оптичне волокно являє собою агаровий циліндр із зовнішнім діаметром 2,5 мм і розташованими всередині навколо твердої серцевини 6-у циліндричними отворами діаметром 0,5 мм Розсіюванню світла перешкоджає різниця між показниками його заломлення в гелі і повітрі», — зазначив професор Школи машинобудування УНІКАМП Ерік Фудзівара, який керував проєктом.

За словами авторів роботи, інформація про яку опублікована на порталі Phys.org параметри оптоволокна можна змінювати, варіюючи склад природного желатину, а також форму і розмір отворів в процесі заливки форми для створення волокна.

Розробка зазнає структурних змін у відповідь на зміни температури, вологості та pH, що робить волокно придатним для оптичного зондування, а крім того нове оптоволокно можна використовувати для візуалізації структури тіла, локалізованої доставки світла в фототерапії або оптогенетики і локалізованої доставки ліків, оскільки матеріал є біосумісним і біорозкладаним. Іншим варіантом застосування оптоволокна з водоростей його розробники вбачають використання в якості оптичного датчика і ростового середовища для мікроорганізмів або для виявлення мікроорганізмів в конкретних органах, оскільки після виконання свого завдання оптичне волокно буде «переварено» організмом

Джерело: cikavosti.com

You may also like...