Захист від коронавірусу на 100%: у Тернопільському медуніверситеті винайшли пневмошолом

Над розробкою команда винахідників працює уже два тижні.

У Тернопільському національному медичному університеті науковці розробили новий засіб захисту від коронавірусу. Замість маски та окулярів – пневмошолом із фільтрами. Він простий та мобільний.

Та головне, як запевняють винахідники, винахід стовідсотково захищає від COVID-19. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Над пневмошолом команда винахідників працює уже два тижні. Вірусні частинки COVID-19 – це і є ті агенти, які не мають пробратися крізь цей винахід, запевняє його розробник Андрій Ковальчук. Бо це не просто каптур із прозорим забралом, а шолом із турбіною та двома фільтрами.

“Інноваційна система захисту органів дихання та шкіри голови від інфекційних агентів. Розмір вірусної частинки може складати в середньому близько 100 нанометрів, то такий фільтр не пропускає молекули запаху, розмір якої складає один нанометр. Отже, проникнути вірусу через цей фільтр не можливо”, – каже Андрій Ковальчук.

Але головне у цьому противірусному шоломі не герметичність, а турбіна, яка нагнітає повітря у середину, створюючи зону підвищеного тиску.

“Модель шолома і концепція полягає в тому, що працівник захищений за допомогою того, що нагнітається всередину нього чисте повітря і інфіковане повітря забруднене токсичними агентами не може попасти”, – пояснює співавтор проекту Андрій Павлишин.

Шолом можна носити не знімаючи добу, запевняють науковці. Апробацію проводять на лаборантові Олегу Ковальчуку. У такому вигляді він працював уже п’яту годину, каже, з цим захистом навіть легше, аніж в окулярах та масці.

“Дихається досить вільно, чую добре. В тій самій масці, масці звичайній, у ній просто не комфортно працювати. Лице запотіває і також інколи не вистачає дихання. У шоломі таких проблем ніколи не помічалося”, – поділився лаборант.

Розробляли шолом на основі захисту, який використовують у вірусно-бактеріологічних лабораторіях. Але вдосконалили, зробили меншим та легшим та під’єднали до портативної зарядки. Розробка уже на завершальному етапі. Попереду лише наукове дослідження, на яке потрібні кілька мільйонів гривень, а потому патентування.

“Навіть якщо ми не виграємо цього національного гранту, на який ми подали шолом, то університет знайде ресурси, щоби впровадити цей винахід у практичну діяльність. За пів року ми це обов’язково зробимо”, – заявив ректор Тернопільського національного медуніверситету Михайло Корда.

Бо в медуніверситеті взялися за цю розробку, насамперед, заради безпеки своїх працівників, понад половина яких лікарі, що практикують. Науковці планують розробити десять типів таких шоломів.

Джерело: tsn.ua

You may also like...