Естонська стартап-компанія Guaana OÜ, місія якої полягала в тому, щоб звести разом вчених, експертів і гроші, недавно подала в суд заяву про банкрутство, пише “Postimees“.

«Після семи років роботи ми змушені визнати, що трохи випередили свій час, і невеликому стартапу дуже важко змінити ринок фінансування науки», – сказав один із засновників Guana і член правління Едгар Аронов. За час існування компанія залучила інвестицій майже на € 1 млн.

«Процеси наукового співробітництва та фінансування досліджень строго дотримуються старих звичок. Хоча ця тенденція рухається до більш інноваційних процесів, буде потрібно більше часу, щоб досягти поворотного моменту», – пояснив він.

За даними компанії, тим часом вони були досить близькі до прориву. Він вважає, що найуспішнішим проєктом є Dubai Future Foundation, який виділив півмільйона доларів на фінансування досліджень в Гуані. «Хоча такий процес зазвичай займає 6-12 місяців, ми змогли завершити його за один місяць за участю багатьох провідних університетів світу», – сказав Аронов.

«Ми бачимо, що цей ринок рухається в правильному напрямку і зростає, але для нас це був дуже великий шматок, який ми відкусили надто рано, – пояснив він. – У зв’язку з цим ми як акціонери полюбовно вирішили рухатися вперед далі».

У 2016 році Guaana обіцяла подарувати десяту частину частки в компанії 100 000 вченим, які використовують їх платформу. Рік по тому компанії довелося визнати, що вони не зібрали критичну кількість дослідників, тому пай залишився не розподілений, писав свого часу Äripäev.

Сам Аронов разом із співзасновниками Guaana, включаючи одного із засновників Pipedrive Мартіна Хенка, почав керувати новою компанією Eventornado, яка є інструментом для організації хакатонів і онлайн-змагань. «Ми побачили, що на ринку відсутнє рішення, яке допомогло б організувати глобальні виклики», – сказав Аронов.

Guaana OÜ розробила веб-технологію, яка допомагає вченим знаходити необхідне фінансування для нових дослідницьких проєктів і партнерів по співпраці серед експертів. Щоб краще зрозуміти потреби дослідників і спонсорів, Guaana створила швидку і прозору модель розподілу грантів, засновану на системі взаємної оцінки.

У середовищі Guaana практично будь-хто міг поставити якусь наукову задачу і використовувати для її вирішення «інтелектуальні можливості спільноти» і знання всієї спільноти користувачів.

Фінський технологічний блог Arctic Startup, який відстежує стартапи в Північних і Балтійських країнах, писав на початку 2016 року, що в найближчому майбутньому варто придивитися до Guaana як до потенційного стартапу.

За даними Krediidiinfo, заборгованість Guaana по податках становить майже € 30 тис.

В кінці минулого року в компанії працювало шість чоловік. Едгар Аронов є членом правління, крім нього в число власників входять фінське підприємство Arteel Ventures, а також Мартін Таюр, Мартін Хенк і Марко Руссівер.

Джерело: hubs.ua