У Нідерландах зробили мініатюрного робота, який очищає воду від мікропластика

Вчені з Ейндховенського технологічного університету в Нідерландах презентували мініатюрного робота, який очищає воду від різних речовин, в числі яких мікропластик. Це екологічний пристрій, який не забруднює середовище відходами. Про це написали в журналі PNAS.

Микроробота спорудили зі швидкореагуючих полімерів, він пересувається під впливом світла і гравітації. Може притягувати і вловлювати частинки з рідини, очищаючи її і від пластика теж.

Для створення робота вчені розібралися, як працюють коралові поліпи – мініатюрні істоти зі щупальцями, які в сукупності утворюють корал. Стрижень поліпа рухається так, щоб притягати мікрочастинки їжі. Харчуючись, корали очищають воду, проте мікропластик для них згубний, що не скажеш про робота.

Бездротовий штучний поліп розміром 1 на 1 см має стебло настільки чутливе до гравітації і світла, що робот ворушить щупальцями і збирає дрібне сміття.

Вчені намагаються створити масив штучних поліпів, які будуть взаємодіяти. Припускають, що вони зможуть далеко переносити забруднюючі частинки і передавати їх один одному. Такий робот буде вилучати з води навіть віруси.

Робот може працювати в різних умовах, за рахунок гідрогелю, який обробили так, щоб ступінь забруднення і солоність на нього не впливатиме.

 

Джерело: kp.ua

You may also like...