Науковці Сінгапуру знайшли спосіб отримувати енергію з тіні

Новий пристрій допоможе отримувати електрику з тіні.

Контраст освітлення, який перешкоджає оптимальній роботі сонячних елементів, навчилися використовувати на благо. Розроблено пристрій, що перетворює світлотіньовий перехід в електрику. Безпрецедентна концепція знайде застосування для мобільних пристроїв.

Вчені з Національного університету Сінгапуру придумали, зібрали і протестували пристрій, який перетворює контраст в освітленості між світлом і тінню на своїй поверхні в електрику. Прилад назвали генератором, що працює на тіньовому ефекті (shadow effect energy generator — SEG). Прорив в області акумуляторної техніки дослідники зафіксували в публікації в науковому журналі Energy & Environmental Science.

У пристрої SEG контраст у освітленні викликає різницю потенціалів між секціями, на які падає і не потрапляє світло. Різниця потенціалів — необхідна умова виникнення електричного струму. Проста ідея в оригінальному виконанні легко вписується в навколишню дійсність і не потребує для реалізації особливих умов.

SEG містить набір клітинок, розташованих на гнучкій та прозорій пластиковій плівці. Кожна комірка — це тонка золота плівка, нанесена на кремнієву пластину. Попри дорогоцінному металу в конструкції SEG обійдеться набагато дешевше, ніж кремнієві сонячні батареї. Є ще переваги, крім ціни?

Експерименти, проведені командою розробників, показали, що в умовах змінної освітленості новий пристрій в 2 рази ефективніше сонячних батарей. Максимальна кількість електрики виробляється, коли половина поверхні пристрою освітлена, а інша половина — в тіні. Найгірше генератор заряджається, повністю перебуваючи на сонці або в тіні.

SEG створений для живлення смартфонів, «розумних» годин і інших мобільних пристроїв, що вимагають постійної підзарядки. В умовах змінної освітленості, яка зазвичай буває в приміщеннях, тіньовий генератор послужить хорошою альтернативою сонячним батареям.

Групі з шести осіб знадобилося чотири місяці, щоб осмислити, розробити та удосконалити пристрій. На наступному етапі команда вчених спробує замінити золото іншим матеріалом, щоб знизити вартість SEG.

Джерело: cikavosti.com

You may also like...