Створено універсальний полімер, який можна переробляти вічно

Австралійські вчені створили новий вид каучукового полімеру, який допоможе розробити більш стійкі будівельні матеріали. Цей універсальний новий матеріал можна використовувати сам по собі як звичайну гуму або змішувати його з наповнювачами для створення абсолютно нових композитів. А коли термін корисного використання продукту закінчиться, матеріал може бути перероблений практично нескінченне число разів.

Новий гумовий полімер виготовлений з сірки та ріпакової олії і має унікальну хімічну структуру. Каучук не плавиться – замість цього сірчані зв’язки в його структурі можуть бути розірвані і перетворені шляхом застосування тиску і плавного нагріву близько 100 °C. ця реакція запускається, коли полімер знаходиться у формі порошку. Команда дослідників називає цей процес “реактивним компресійним формуванням”.

В результаті можна надати матеріалу форму труб, покриттів, бамперів, ізоляції і багатьох інших речей, які зазвичай виготовлені з гуми. Але важливо те, що це лише початок. Як тільки продукція зношується або власники в ній більше не потребують, то її не просто викидають. Полімер може бути подрібнений в порошок, поміщений назад у форму і перероблений у що-небудь нове.

Найцікавіше те, що і інші матеріали-наповнювачі можна змішувати з полімером для створення нових композиційних матеріалів. І, звичайно, вони також можуть бути перероблені в майбутньому.

За словами команди, наповнювачем може бути майже будь-яка речовина, але певні комбінації зроблять кінцевий матеріал більш міцним або довговічним. І, що важливо, він як і раніше придатний для вторинної переробки разом з наповнювачем, який може дати матеріалами, таким як сільськогосподарські відходи, вуглецеве волокно, ПВХ та інші пластики, нове життя.

Команда перевірила кілька різних сумішей і виявила, що можливі деякі вельми інтригуючі варіанти їх застосування.

“Ми зробили один композит, в якому 70% від загальної маси становила кокосова койра, а 30% – каучуковий полімер», розповів в інтерв’ю порталу New Atlas Джастін Чалкер, провідний автор дослідження. “Матеріал вийшов дуже жорстким і потенційно придатним для будівництва або ізоляції. Якщо в цьому композиті використовується більше полімеру, то речовина стає більш гнучким. В іншому експерименті ми створили композит, який містив 80% піску і 20% полімеру по масі. Полімер пов’язує пісок в дуже твердий і міцний матеріал. Ми припускаємо, що його також можна використовувати для заміни, наприклад, бетону”.

Можливі й інші корисні комбінації. Наприклад, полімер можна використовувати для очищення води. Оскільки він має високий вміст сірки, матеріал може зв’язуватися з металами, такими як залізо, видаляючи їх з рідини. Після захоплення “навантажений” залізом полімер можна піддати реактивному компресійному формуванню для виготовлення матів або інших будівельних матеріалів.

Джерело: bizua.org

You may also like...