В Україні налагодили виробництво екологічного одноразового посуду: розкладається максимум за два роки

Наш колишній співвітчизник, а нині громадянин Великобританії Сергій Шимченко (на фото праворуч) разом з діловим партнером Ігорем Диякону відкрив в Україні виробництво екологічно безпечного одноразового посуду з паперу. Посуд за два роки повністю розкладається в навколишньому середовищі.

Сергій Шимченко розповів «ФАКТАМ», що народився і виріс в Запоріжжі. Вивчився там на юриста, працював за фахом. Сім років тому приїхав з дружиною до Великобританії, маючи з собою невелику сумку з речами і скромний запас грошей. Йому вдалося стати в Туманному Альбіоні підприємцем, відкрити фірму, що займається перевезеннями вантажів. Це підприємство продовжує успішно працювати.

— Зараз я більше часу проводжу в Україні, ніж у Великобританії, – розповів «ФАКТАМ» Сергій Шимченко. – Ми небайдужі до проблем екології, тому захотілося внести свій внесок в захист навколишнього середовища. Ви, напевно, знаєте про рішення Європарламенту повністю заборонити з 1 січня 2021 року використання в країнах ЄС одноразового пластикового посуду, тонких пакетів, трубочок, а також паличок з ватними тампонами для вух. До речі, наскільки мені відомо, подібну заборону планується ввести в Україні з 2022 року.

Так ось, я з моїм давнім товаришем, уродженцем Молдови Ігорем Диякону, відкрив в кінці минулого року в Україні виробництво екологічно безпечного одноразового посуду – кількох видів тарілок і трубочок. Плануємо найближчим часом розширити асортимент за рахунок одноразових стаканів та боксів для їжі, теж виготовлених з паперу, що швидко розкладається в навколишньому середовищі.

— Експерти звертають увагу на те, що паперовий одноразовий посуд покритий тонким шаром пластика – щоб уберегти від розмокання. Через це його складно назвати екологічно безпечним, адже пластик може розкладатися кілька століть. Ви робите тарілки з такого паперу?

— Ні. Це особливий, стійкий до розмокання папір, який має пластикове покриття. У холодній воді він може перебувати більше доби, не втрачаючи своїх первинних властивостей. Контакт з гарячою рідиною витримує менше години, але це не має практичного значення, адже будь-яка їжа досить швидко стає холодною.

Сертифікований папір і харчовий клей, які ми використовуємо, виробляються за кордоном. Але плануємо в майбутньому закуповувати і папір українського виробництва – виготовлений з опалого листя.

Джерело: fakty.ua

You may also like...