В Україні створено модем, який підключає ноутбук до інтернету у будь-якій точці світу

Якщо ви працюєте на ноутбуці поза будинку або офісу, то наш пристрій (ми його назвали nect) створено для вас – він забезпечить переносний комп’ютер високошвидкісним Інтернетом, причому не тільки в Україні, але і в будь-якій країні світу, – говорить засновник стартапу nect. WORD 19-річний студент Михайло Рудомінский з Києва. – Ідею створити такий пристрій підказав мені власний досвід. Я, знаєте, люблю працювати на ноутбуці в кафе і ресторанах. В один з листопадових днів 2018 року трапилося так, що години за півтори-дві я побував в трьох ресторанчиках. У кожному з них доводилося чекати, поки офіціант принесе на папірці пароль для підключення ноутбука до місцевої мережі WI-FI. Я тоді подумав: «Чому б не зробити пристрій, який дозволить користуватися мобільним Інтернетом так само вільно, як на смартфонах?» Якийсь час витратив на те, щоб зрозуміти, чи це дійсно корисна задумка, і вирішив її втілити.

На той час у мене вже був певний досвід в бізнесі. Завдяки знайомствам в підприємницькому середовищі зумів знайти інвесторів. Я їм пояснив, що знаю, хто зможе виконати роботи, пов’язані з електронікою, дизайном і маркетингом майбутнього виробу. Інвестори визнали мій план перспективним і позичили спочатку 25 тисяч доларів, а потім ще стільки ж. Зрозуміло, що за це вони отримали певний відсоток акцій мого стартапу.

– До роботи над створенням пристрою (5 G USB модему) ми приступили в березні минулого року, – продовжує Михайло Рудомінский. – Планували, що він буде готовий до червня. Якби стояло завдання зробити модем виключно для України, встигли б до цього терміну. Однак розробка пристрою для роботи в будь-якій країні світу вимагала більше часу. Ми вирішили завершити її до вересня. Впоралися до цього терміну, але вийшло так, як бувало в практиці глави корпорації Apple Стіва Джобса. Йому показували нову розробку, до якої з технічної точки зору претензій не було, але він говорив: «Мені не подобається – некрасиво».

– Ви відмовилися минулої осені вивести свій модем на ринок, тому що він був тоді недостатньо гарний?

– Так. Адже важливо, щоб пристрій не тільки виконував свої функції, але і візуально подобався споживачеві. Ми зайнялися його доопрацюванням, і ось тільки зараз дизайн модему став таким, яким ми його спочатку представляли.

Михайло демонструє тоненький пластиковий квадратик.

– Бачите, на кришці мого ноутбука розміщена наклейка. До неї і кріпиться модем. За допомогою кабелю я з’єдную його з ноутбуком.

На початку березня ми представимо цей пристрій в Інтернеті на одній з краудфандінгових платформ. Про що йде мова? Люди, яких зацікавить наш модем, зможуть зробити попередні замовлення і оплатити покупку на цьому сайті. Для нас критично важливо, щоб сума попередніх замовлень (їх збір триватиме близько одного-двох місяців) склала не менше 400 тисяч доларів. Тільки в цьому випадку налагодження масового виробництва цих пристроїв буде рентабельним. Аналіз ринку показує, що ми не тільки досягнемо цієї суми, а й перевершимо її. Ставимо за мету зібрати замовлень приблизно на мільйон доларів.

– Кого ви залучили до створення цього пристрою?

– Команду одного програміста і бізнесмена, з яким я познайомився, коли навчався в фізико-математичному ліцеї. Мені тоді було 15 років, і я намагався реалізувати свою першу бізнес-ідею – створити новаторський bluetooth-трекер (електронний пристрій, що допомагає користувачеві швидко відшукати ключі, гаманець, сумку або інші речі, якщо він забув, куди їх поклав). Звичайний трекер вказує лише напрямок пошуку. Моя ідея полягала в тому, щоб він визначав ще й відстань до речі, яку ви шукаєте. З цієї задумкою я прийшов на конкурс стартапів «Сікорський Челленж», який раз на рік проводиться в Національному технічному університеті України «КПІ» імені Ігоря Сікорського. Познайомився там з програмістом, який представляв розробку свого стартапу. Цей чоловік сказав мені: «Розумію, що заплатити ти мені не зможеш, і все ж я тобі допоможу: один з моїх співробітників дослідить, наскільки життєздатна твоя ідея». Висновок експерта виявився невтішним: трекер з такими можливостями коштував би приблизно півтори тисячі доларів. Так що від тієї задумки я відмовився. Але коли у мене виникла ідея універсального модему для ноутбуків, я знав, до кого звернутися. З цим програмістом і його командою ми розробили пристрій.

– Модеми для ноутбуків продаються на ринку вже багато років. Чим ваш відрізняється від них?

– Звичайні модеми не універсальні: наприклад, ви купите такий пристрій і виявиться, що він не працює з картками того чи іншого оператора мобільного зв’язку. З нашим модемом таких проблем не виникне. Ми будемо укладати договори з операторами мобільного зв’язку в Україні і за кордоном. До речі, в створеному нами модемі використовується віртуальна картка.

– Знаю, що ви презентували свою розробку на всесвітній виставці побутової електроніки CES-2020 року, яка проходила на початку січня в Лас-Вегасі. Це принесло вашому проекту відчутну користь?

– Без сумніву. На нинішньому етапі нам потрібні нові, причому досить великі інвестиції. У Києві мені не вдавалося їх знайти. На виставці в Лас-Вегасі я зустрів людей, які допомогли відшукати інвестора в Україні.

– Випуск пристрою плануєте налагодити в Китаї?

– Ні, в Україні і Польщі. Адже ми робимо ставку на якість. Не будеш же кожен день літати на фабрику в Піднебесну для контролю виробництва. Є ще одна причина відмовитися від послуг китайських фірм. Відомо багато прикладів, коли стартапи виставляли свої розробки на краудфандінгових сайтах і, поки тривав збір попередніх замовлень, китайська фабрика на швидку руку створювала спрощену «копію», яка коштувала в рази дешевше, ніж оригінал. Подібне піратство забирає у розробників 20-30 відсотків покупців. Ми не хочемо наступити на ці граблі.

– Ви поєднуєте заняття бізнесом з навчанням у вузі?

– Так, в одному з університетів Італії отримую професію інженера-конструктора. На оплату за навчання частково заробляю сам, решту вносять батьки. Відвідування лекцій в університеті необов’язкове, головне – скласти іспити. Це дозволяє поєднувати навчання з бізнесом. Уже два з половиною місяці не був на лекціях, адже зараз потрібно багато часу віддавати стартапу. Але впевнений, що іспити здам: у мене хороший запас знань.

Джерело: fakty.ua

You may also like...