Хто чхнув? У США створили волокна, які змінюють колір при контакті з бактеріями

Христина Тан, доцент в Університеті Співдружності Вірджинії, тестує тканину, яка змінює свій колір залежно від температури і при зіткненні з бактеріями і вірусами.

Такий ефект досягається завдяки обертанню рідких кристалів в волокнах, відзначили дослідники.

Тан і її студенти вважають, що ці «розумні тканини», які зроблені з м’яких, легких і еластичних матеріалів можуть використовуватися в одязі, наприклад, для маскування, або для інших цілей, наприклад для виявлення присутності патогена, такого як вірус. Вони також використовувалися для створення датчиків.

Лабораторія Тан виробляє неткані нановолокна, схожі на волокна в багаторазових сумках для покупок. Вчені запевняють, що такі волокна можна легко виробляти в масовому порядку.

«Нам подобається думати про те, як ми можемо додати функціональності звичним матеріалам», — сказала Христина Тан.

У випадку з маскою N95, за її словами, власник буде знати, «коли потрібно її змінити, замість того, щоб просто гадати». З миючими серветками «ви можете продовжувати протирати, поки вони не перестануть міняти колір».

У своєму дослідженні, спрямованому на розуміння фундаментальних властивостей цих матеріалів, Тан перевіряє, як створювати термохромні волокна шляхом включення рідкокристалічних складів в електропрядіння нановолокна.

Тан сказав, що одні дослідники в цій області зосереджуються на рідинах, а інші – на полімери. Її підхід, що знаходиться на перетині цих двох, застосовує до цих матеріалів методи, які традиційно відносяться до рідин.

Рідкі кристали, які знаходяться між рідкою і твердою фазами, володіють оптичною властивістю відбитого кольору — «той же принцип, який надає колір крилам метелика замість барвників, що поглинають колір», — сказала Тан.

Джерело: nv.ua

You may also like...