10 талановитих підлітків, яким під силу заткнути за пояс дорослих вчених

У фільмах і книгах вчені зазвичай виглядають злегка божевільними старцями з кіпою сивого волосся і блукаючим поглядом. Однак в реальності молоді люди рухають науку вперед і створюють такі винаходи, які не снилися маститим професорам. Те, що раніше здавалося фантастикою, ці хлопці та дівчата вже втілили в життя.

1. Кара Фан, 14 років: рідка пов’язка з наносрібла, яка запобігає запаленню

9-класниця з Каліфорнії отримала звання «Кращий молодий вчений Америки» за винахід рідкого спрея-пов’язки. В ході складного хімічного процесу дівчина синтезувала рідину, яка може повністю замінити антибактеріальні мазі.

Часте використання антибіотиків призводить до того, що інфекції стають практично непереможними і ліки не діють. Рідка пов’язка Кари Фан вирішує цю проблему: препарат вбиває бактерії без допомоги антибіотиків. До складу спрея входять листя лимона і наносрібло.

2. Керолайн Краучлі, 13 років: вакуумний потяг на магнітній подушці

Тато юної винахідниці регулярно їздить залізницею на роботу, тому дівчинка задумалася про те, як поліпшити цей злегка застарілий вид транспорту. Керолайн вивчила проєкт Ілона Маска Hyperloop (електропоїзд у вакуумній трубі) і придумала, як зробити його дешевше і безпечніше.

Керолайн пропонує прокладати тунелі паралельно вже існуючим залізничним шляхам. Шатли на магнітній подушці будуть ходити через труби, а живлення для них забезпечать звичайні поїзди, які будуть їздити поруч. Цьому виду транспорту не потрібно ні дизельне паливо, ні електрика, тому бонусом до винаходу йде користь для екології.

3. Самьяк Шрімалі, 14 років: сенсорна система, яка стежить за чистотою рук в лікарні

Самьяк придумав, зібрав і написав програмне забезпечення для сенсорів, які автоматично відстежують чистоту рук. Цей винахід важливий для медичних установ, де процвітають внутрішньолікарняні інфекції, небезпечні для життя.

4. Адріан Флек, 20 років, і Анна Амелі Флек, 16 років: захисний матеріал зі звичайного крохмалю

Захист для хокеїстів, ролерів, футболістів та інших спортсменів роблять з жорсткого пластика. Він, звичайно, оберігає від травм, але сильно сковує рухи.

Адріан і Анна Амелі придумали, як використовувати властивості ньютонівської рідини для спортивної екіпіровки. Креативні брат і сестра заповнили силіконові форми рідким крохмалем, який при ударі твердне і захищає тіло. Молодим людям вже вдалося зацікавити своїм відкриттям великих виробників.

5. Данило Казанцев, 16 років: пристрій, який інтерпретує мову жестів

Школяр з Єкатеринбургу на міжнародному конкурсі Google Science Fair показав пристрій, здатний перекладати мову жестів у слова. На створення апарату юнака надихнула історія матері-одиначки, у якої органи опіки вилучили дітей.

Жінка з дитинства не чує і не розмовляє, а після розлучення з чоловіком, який допомагав мамі спілкуватися з дочками, дівчаток забрали з сім’ї. На суді мати також не змогла захистити себе через відсутність кваліфікованих сурдоперекладачів.

Данило розробив апарат, який визначає положення рук в просторі і переводить мову жестів в письмову мову. Молодий винахідник, до речі, отримав один з головних призів на виставці і грант на навчання.

6. Селестін Венарді, 16 років: неінвазивний глюкометр

Селестін родом з Індонезії. За даними ВООЗ, діабет в цій країні – величезна проблема, а глюкометри (прилади для вимірювання рівня глюкози в крові) продаються за захмарними цінами. Дівчинка вирішила, що їй під силу зібрати прилад, який визначить рівень цукру без проколу шкіри і до того ж не буде коштувати занадто дорого.

Глюкометр Селестін визначатиме рівень цукру по температурі шкіри і одночасно просвічуватиме тканини за допомогою технології оптичної томографії. Точність такого аналізу складає 99%, а собівартість приладу $ 63.

7. Фіон Феррейра, 19 років: очистка стічних вод від мікропластику

Мікропластик (дрібні частинки пластику) не побачиш неозброєним оком, зате він забруднює океани. До речі, косметичні компанії використовують мікропластик в скрабах і зубних пастах. Очисні системи не можуть затримати ці частинки, так що пластик відправляється в річки, океани, вбирається в ґрунт і отруює все живе.

Ірландський студент Фіон Феррейра вивчив досвід дорослих вчених і придумав своє рішення, яке дивує простотою. Фіон запропонував використовувати для очищення стічних вод суміш рослинного масла і оксиду заліза. Вони недорогі в застосуванні і не забруднюють навколишнє середовище.

8. Таня Спікс, 16 років: засіб для «приручення» брів

У школі однокласники знущалися над Танею через її незвичайну зовнішність: у дівчинки були густі брови, над якими жартували злі діти. Таня навіть потрапила до лікарні, коли спробувала збрити брови і сильно порізалась.

Але після пережитих неприємностей дівчинка вирішила, що потрібно діяти: вона перепробувала масу косметичних засобів, які абсолютно не допомогли. Тоді Таня придумала свою формулу лосьйону з алое і вітаміном Е.

Таня зайняла трохи грошей у мами і запустила власну лінійку засобів з приборкання неслухняних брів. Видання TIME включило дівчину в список найвпливовіших підлітків 2019 року.

9. Рішаб Джайн, 15 років: лікування раку підшлункової залози

При застосуванні променевої терапії онкологічніх захворювань для лікарів та пацієнта важливо не зачепити здорові Клітини. У 13 років Рішаб винайшов програмний інструмент, який допоможе медикам підвищити ефективність терапії і не зачепити інші органи.

10. Джулія Гелфонд, 13 років: гель для порожнини рота після видалення зубів

Одного разу Джулія відчула не найкращі емоції в кріслі дантиста: «Мені довелося вирвати 4 зуба, і у мене були ці величезні дірки в роті, які моторошно дратували». За підтримки батька дівчинка вирішила створити гель, який заповнював б отвори після видалення зуба, дезинфікував і знімав біль. В результаті експериментів у Джулії вийшов гідрогель на основі альгінату натрію і лактату кальцію.

Джерело: adme.ru, @fionn.ferreira, @tania.speaks

You may also like...