«Київ – це наступний Берлін». Американець продав компанію вартістю $ 1,4 млрд і розвиває стартап в Україні

Американський підприємець Джон Сунг Кім живе між Києвом і Сан-Франциско. Після продажу компанії Five9 з капіталізацією в $ 1,4 млрд в США, він переїхав до Києва, де зібрав команду розробників і разом з українським партнером розвиває стартап по автоматизації продажів і маркетингу JetBridge.

За словами Джона, в Києві найкращі в світі ресторани і безліч талановитих людей, але стартаперів часто брешуть інвесторам і не вміють розвивати бізнес, а співробітники не довіряють начальству. В інтерв’ю MC.today Джон розповідає про свої враження про життя і роботі в Україні.

“До того, як запустити JetBridge і переїхати до Києва, я заснував і згодом продав в США два стартапа – Five9 і DoctorBase. У день виходу на IPO Five9 залучила $ 350 млн, зараз це компанія з 600 співробітниками і капіталізацією в районі $ 1,4 млрд, її акції торгуються на біржі NASDAQ.

У Сан-Франциско у мене великий будинок, багато хороших друзів і неймовірна мережу робочих контактів. Але після продажу другої компанії я зрозумів, що через 15 років невпинної роботи хочу покинути Каліфорнії і відправитися подорожувати.

До 2015 року я заробив достатньо грошей, щоб не дивитися на цінник в будь-якому місті світу, і для мене на перше місце вийшли такі цінності як свобода і класні люди навколо. І якщо з друзями в США у мене повний порядок, то зі свободою справи йдуть куди гірше.

Тут ти не можеш відкрито говорити про свої думки і погляди і повинен уважно підбирати кожне слово. Одного разу я пішов на побачення з єврейкою, розумною і талановитою дівчиною. Ми сиділи в корейському ресторані і я пожартував з приводу корейців, на що отримав у відповідь фразу: «О Господи! Це расизм і образливо ». Але я ж кореєць, чорт візьми, чому я не можу жартувати про своїх співвітчизників ?!

Точно така ж ситуація і з політичними поглядами. Якщо ти публічно зізнаєшся, що голосуєш «не за того» політика, то можеш втратити роботу.

Про яку демократію ми говоримо? Мої інженери голосували за Трампа потай від інших, і після його перемоги влаштували таємну вечірку в Сан Франциско.

Україна – не ідеальна країна, але тут є свобода і різноманітність, яких не вистачає в Каліфорнії і Західній Європі. У Будапешті добре, але він маленький, то ж саме можна сказати і про інші європейські міста. Коли я вперше потрапив в Україну, то побував в Києві, Львові та Одесі – і був вражений, наскільки вони відрізняються один від одного. Якщо тобі набридли київські пробки, то ти можеш змотатися в Одесу полежати на пляжі або розслабитися на вихідних у Львові. Я завжди зупиняюся у Львові в одному і тому ж готелі і йду вечеряти в пивний театр «Правда».

Нехай це прозвучить як божевілля, але я вибрав Київ багато в чому через відмінних ресторанів. Я не вмію готувати, але в Києві я спокійний, тут повно місць зі смачною їжею. У кафе «Життя чудових людей» я їв кращий грибний суп в житті, BAO – один з моїх найулюбленіших ресторанів в світі в цілому, в «Аляска» – чудові морепродукти, а в стейкхаусі Must в ЦУМі – відмінні стейки, і повір, я можу продовжувати нескінченно.

На цьому тижні Київ засипало снігом, я був в захваті, справжнє Різдво (інтерв’ю відбулося 21 грудня. – Прим. Ред.)! Я сказав про це своїм друзям з Unit City, і що стоїть поруч дівчина дуже здивувалася моєму захопленню: «Та ти з глузду з’їхав?». І я подумав, що тобі завжди хочеться мати тим, чого немає, а для живе в Україні американця – абсолютно все нове, і це прекрасний досвід.

Кажуть, що в Україні нема чого робити без знання російської або української мов, але для мене це не проблема. Більшість моїх співрозмовників говорить англійською.

Американці думають, що в Україні небезпечно, тут війна, корупція і взагалі все погано. Тому в цьому році я обов’язково привезу до Києва американських венчурних капіталістів, покажу їм Unit City, і Київ, який не поступається Будапешту, Лісабону або Варшаві. Потім ми поїдемо до Львова випити пива, а звідти відправимося в нічні клуби Одеси, щоб вони вдосталь повеселилися і побачили, як українці люблять життя.

Я хочу, щоб мої друзі повернулися в Кремнієву долину і розповіли колегам: «Ви знаєте, Джон і Михайло (співзасновник JetBridge. – Прим. Ред.) Возили мене в Україну, я виступив в Unit City, зустрів розумних людей і це весела країна з відмінними ресторанами. Тут немає жахливої ​​війни і всього цього лайна, яким годують нас західні медіа ».

Єдине, що мені не подобається в Україні, це ситуація з літніми людьми. Таке відчуття, що до них нікому немає діла. У Парижі або Барселоні літні пари добре одягнені, ходять в кафе і п’ють капучино і видно, що держава їх підтримує. В Україні вони не виглядають ні здоровими, ні щасливими. Я переживаю, що якщо ти старієш і не встиг заробити грошей в IT, то в старості можеш опинитися без будь-якої допомоги і підтримки. Сподіваюся, що в майбутньому це зміниться.

Зараз я розвиваю JetBridge і паралельно шукаю проекти для ангельських інвестицій. Але з цим поки складно. Українським стартаперам не вистачає досвіду створення продуктів і побудови компаній. Вони нічого не знають про бізнес-моделях, веденні переговорів з інвесторами, спілкуванні з партнерами та інвесторами, і постійно брешуть.

Ось кілька свіжих прикладів. Я прослухав пітч стартапа і питаю:

  • У вас є конкуренти?
  • Ні, у нас унікальний продукт.
  • Хлопці, я тільки що пошукав в Google. У вас два конкурента. Китайська компанія і, власне, сам Google, який недавно випустив схожий продукт.

А ось ще.

  • Ця технологія настільки популярна, що ми вже підписали контракти з трьома великими корпораціями в якості наших клієнтів.
  • Це прекрасно, а що за клієнти?
  • Ми підписали NDA, тому нічого не скажемо.

І третій приклад.

  • У нас просунута технологія штучного інтелекту.
  • Добре, але я сам – розробник ПЗ, і це не ІІ і навіть не машинне навчання.
  • Ну да, ми знаємо це, але зараз ми відпрацьовуємо пітч для російських інвесторів, а вони не такі розумні, як ти. Якщо говориш ІІ, це їх хвилює.

Так не можна Пітч західних інвесторів. Це нормально – мати Google в якості конкурента, але про це потрібно говорити. Це нормально – вести переговори з корпораціями і поки що не одержати від них жодної оплати, але про це потрібно говорити.

Набагато правильніше було б сказати: «Ок, Джон, я розумію, що тобі поки не подобається ця ідея, але скажи мені дві речі: 1) Що мені слід змінити, щоб тобі це сподобалося? 2) Можна задати кілька додаткових питань? ». Я навів три приклади, але точно такі ж історії відбуваються, коли починаєш вникати в програмний код, маркетинг, управління проектами та інші аспекти бізнесу.

Я бачу потенціал в Україні і я думаю, що Київ стане наступним Берліном. В Україні багато молодих і розумних IT-інженерів, маркетологів, продуктових менеджерів, дизайнерів, і талановитих випускників університетів. Але для глобального успіху українцям потрібно переймати досвід західних компаній. Двічі на рік я вожу свою команду в Кремнієву Долину. Там вони спілкуються з колегами з Google і Facebook, венчурними капіталістами і успішними підприємцями. І якщо одного разу вони покинуть мою компанію і вирішать запускати свій бізнес, у них буде прямий доступ до людей з Кремнієвої Долини і їм не доведеться починати все з нуля.

Не всім українцям подобається західний підхід, багато поширених в Каліфорнії речі неприйнятні в Україні. У Кремнієвій Долині кожен співробітник стартапу володіє відсотком компанії через опціон. В Україні це чужа концепція. Співробітники не довіряють власникам компанії, а власники компанії не вірять співробітникам. Багато українців у відповідь на пропозицію отримати частку в компанії говорили: «Це не для мене. Ти іноземець, ти мені не подобаєшся».

Коли я наймав перших співробітників в Києві, то запитав інженера: «Ти б хотів отримувати $ 3000 в місяць без пайової участі або $ 2500 з опціоном?» І він сказав: «Давай мені $ 3000. Опціоном ситий не будеш ». Мені було складно це зрозуміти, тому що в довгостроковій перспективі мені дешевше доплачувати $ 500. Я намагався пояснити, що в Долині ми не їмо опціони, а купуємо на них будинки, – але безуспішно.

Я склав власну концепцію, яку називаю «ви хочете хліб сьогодні або стейк завтра?». І в Україні багато людей говорять: «Я нічого не знаю про завтра, дайте мені хліб сьогодні». На те ж питання в Долині тобі дадуть відповідь: «Я хочу хліб, але сьогодні ж я віддам його тобі назад. А завтра у мене буде власний ресторан зі стейками».

Зараз я інвестую тільки в ті проекти, де співробітники є опціони, так само роблять все фонди та інвестори в США.

В Україні багато успішних команд, і я сподіваюся, що коли їх співробітники почнуть купувати будинки в Чикаго або квартири в новобудовах в центрі Києва, то ситуація зміниться.

Я приїхав в Кремнієву Долину 15 років тому, коли стартап-культури не існувало, і свої проекти запускали відчайдушні і ризикові люди. Це був початок революції. Зараз така ж революція відбувається в Україні, і я щасливий, що стою біля її витоків.

Джерело: mc.today

You may also like...