Фонд SID Venture залучає інвесторів з IT-ком’юніті. Поріг входу — $5000

Український венчурний фонд SID Venture залучає додаткових інвесторів на спеціальних умовах. Потрібно вкласти до $5000 і мати експертизу в IT-сфері. Журналіст AIN.UA дізнався деталі.

Як це працює

Після того, як інвестор вкладає $5000, фонд інвестує ці та гроші інших інвесторів в стартапи, які обирають генеральні партнери. Ці гроші також автоматично складають фінансування тих стартапів, в які фонд вже вклався, а інвестори отримують долю, пропорційну до їх внесків.

SID Venture братиме відсоток від прибутку кожного інвестора в якості комісії. Зараз умови для партнерів з обмеженою відповідальністю — 2,5% в рік за адміністрування. Ще 20%-25% комісія на прибуток від початкових інвестицій. Однак співзасновник SID Venture Дмитро Вартанян каже, що для малих чеків від $5000 адміністративні витрати більші, тож комісія зросте. Про які цифри йдеться він поки не говорить.

«Ми поставили такий низький вхідний чек, бо хочемо залучити якомога більше фахівців з ІТ і повинні знайти баланс між затратами на адміністрування інвестора та розміром його внеску. В такий спосіб партнерами SID Venture можуть стати десятки або ж сотні інвесторів», — пояснив редакції AIN.UA Вартанян.

Які можливості будуть в інвесторів

Інвестори зможуть першими дізнаватись про новини стартапів і їх потреби. Команда SID Venture планує залучити партнерів до операційних питань фонду та стартапів. Можливо найбільш активні отримають вплив на рішення фонду. Також інвестори можуть знаходити та залучати цікаві компанії.

Через юридичні обмеження, такі інвестиції фонд не може отримувати всередині. Тому Вартанян говорить про створення окремої юридичної особи. Як вона буде виглядати і працювати поки невідомо. Також існує ризик, що юридична сторона підготовки документів нівелює всю вигоду для нових інвесторів.

«Ми почали з опитування, щоб оцінити наскільки це взагалі може працювати з точки зору витрат на адміністрування. За результатами цього опитування ми з юристами та бухгалтерами складаємо бюджет і побачимо ефективність такого підходу», — сказав Вартанян.

Про конкурентів

За схожою моделлю в Україні вже працює проект iClub, який створили TA Ventures. iClub дозволяє інвестувати в стартапи з усього світу і не бере членські внески для активних інвесторів. Також проект забезпечує повний юридичний, аналітичний, фінансовий супровід угод. В Україні є інші спільноти, які організовують спільне інвестування в стартапи. Наприклад проекти Uangel, Investment Mosaic або «Каштан 2000».

Про фонд

SID Venture Partners — український венчурний фонд, який заснували у 2021 році. Фонд вкладає гроші технологічні стартапи на ранніх стадіях фінансування. Управління фондом здійснюють 9 представників української ІT-індустрії. Серед них співзасновник Sigma Software та Clean.io Дмитро Вартанян і співзасновник Ideasoft Андрій Лазоренко.

В березні цього року SID Venture інвестував в NEAR Protocol, Elai.io, Mindist та SPOKK. Це блокчейн-платформа, платформа створення відео зі спікером на основі тексту, мобільний сервіс, що дозволяє тренерам з усвідомленості створювати власні додатки та сервіс страхування домашніх улюбленців.

Фонд SID Venture залучає інвесторів з IT-ком’юніті. Поріг входу — $5000

 

You may also like...